Предпочитам по темата за двойното гражданство да говорят депутатите, вносители

...
Предпочитам по темата за двойното гражданство да говорят депутатите, вносители
Коментари Харесай

Атанас Славов: С промените в Конституцията съдът ще е независим от политическа намеса

Предпочитам по тематиката за двойното поданство да приказват депутатите, вносители на тези промени. Ние сме фокусирани върху Закона за правосъдната власт. Но отварянето към българските общности отвън страната е нещо позитивно. Има и стандарт на Съвета на Европа. Това сподели в ефира на Би Ти Ви правосъдният министър Атанас Славов, който избра да не изрази персоналното си мнение по този проблем.

По думите му с тези промени се реализира без значение правораздаване и отчетност на прокуратурата. Тоест, съдът няма да зависи от политическа интервенция. Политиците към този момент няма да се разпореждат в съда. Досега този интернационален стандарт не беше реализиран. Постига се и упованието за самостоятелност на правораздаването, уточни той.

Той означи и някои други основни промени, свързани с Конституцията. Например, министърът на правораздаването няма да ръководи Висш съдебен съвет, което е още една стъпка към деполитизацията на правосъдната система. От друга страна, прокурорите ще имат доста по-голяма независимост при решаването на делата, като основният прокурор ще има единствено унифицираща роля. Той ще задава разпоредбите, ще дава методически инструкции, върху които пък ще бъде правосъдният контролте инструкции. Ще бъде лимитирана ролята на прокуратурата отвън Наказателния кодекс. Въпреки, че служебните кабинети на президента остават, той ще може да работи в избрана рамка и ще се залага на професионалните стандарти.

Славов изясни и за какво този Висш съдебен съвет може да работи още една година, както и и.д. Сарафов.

Дебатът се води от няколко месеци. В самата професионална общественост не бяха склонни да се създадат промени единствено за малко време. Но към този момент имаме основана организация за правенето на Закона за правосъдната власт. Това ще отнеме няколко месеца, по-късно в границите на два-три месеца ще се изберат членовете на правосъдните органи. Тук не е въпросът да се забързаме, значимо е в неговото създаване да вземат участие необятен кръг от специалисти и магистрати, с цел да има законен развой и този закон да получи поддръжка, аргументира позицията си Атанас Славов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР