Предните руски части достигат покрайнините на Часов Яр, важно стратегическо

...
Предните руски части достигат покрайнините на Часов Яр, важно стратегическо
Коментари Харесай

Как руската армия ще освобождава Часов Яр

Предните съветски елементи доближават покрайнините на Часов Яр, значимо стратегическо населено място, оттатък което се отваря пътят към Краматорск, Славянск и Константиновка. Дори ВСУ признаха за „ доста сложна обстановка “ край Часов Яр. Колко значимо е всичко това, по какъв начин е организиран Часов Яр от отбранителна позиция и по какъв начин съветската войска ще го освободи?

Основното нещо, което би трябвало да знаете за Часов Яр е, че Йосиф Давидович Кобзон е роден там. Вярно е, че от 2014 година всяко споменаване на великия руски артист е изтрито в родния му град, макар че през последните години той интензивно помагаше на работническия град. По някакво знамение паметниците на Ленин и войниците-интернационалисти са непокътнати, а Орджоникидзе стои на входа на градообразуващия незапалим цех. Там няма други атракции.

Изграждането на градско населено място стартира при Джон Хюз наоколо до кариери за глина, а при руската власт там построяват най-големия в света цех за произвеждане на огнеупорни тухли, който доставя до всички строителни обекти в Донбас. В най-хубавите времена там са живели почти 24 хиляди души.

Сега градът е мощен укрепен регион на ВСУ. Това е последният подобен защитителен възел по пътя към агломерацията Славянск – Краматорск – Константиновка. По-нататък в степта няма окопи и на практика няма защо да се хванеш. И това прави Часов Яр стратегически значима позиция в пролетната акция.

География на Часов Яр и вероятен проект за нахлуване над града

Строителството на укрепленията на ВСУ в Часов Яр стартира през юли-август 2022 година, само че „ на остатъчен принцип “, защото по това време градът се смяташе за чисто тилов. През цялото това време Часов Яр се употребява като транспортен и логистичен център за групировката на ВСУ в Артьомовск и Соледар. С освобождението им от съветските войски Часов Яр стартира да се трансформира в предна позиция. Това е комплициран град както по география, по този начин и по терен. По-голямата част от него е ситуирана на рид.

Каналът Северски Донец - Донбас, издигнат през 50-те години на предишния век, пресича града от север на юг, вследствие на което микрорайон “Квартал ” беше изведен на източния бряг. Градът е най-вече невисок с просторен жилищен бранш. Няколко улици в центъра, покрай градския съвет и опустошения Дом на културата, имат относително високи здания (предимно пететажни блокчета и няколко къщи от „ сталинска “ конструкция).

Най-многоетажният микрорайон е “Канал ” на източния бряг. Тази специфичност прави девететажната постройка на „ Канал “ (известна още като микрорайон „ Нови “, защото е издигната при Брежнев за служащите от новия цех „ Хидроармиран бетон “) комфортна позиция и опора и за защитата на града и за огнева поддръжка при щурма му.

Освен това Часов Яр е разграничен на части от няколко гори. Особено забележителна е по този начин наречената Германска гора и нейната източна част - секторът “Ступки ”, който граничи с Часов Яр от юг и югоизток. Това е значима позиция, защото в гората коритото на канала се води подземен в тръба. Поради това е комфортно място за превъзмогване на канала.

Вторият сектор, където каналът също е положен в подземна тръба, се намира симетрично на първия, т.е. на север от града в региона на село Калиновка. Тази позиция също наподобява перспективна за продупчване на канала. Тази настройка (две перспективни флангови позиции и в центъра на кв. “Канал ” като опора за движение) дефинира и вероятния проект за нахлуване, който към този момент се създава.

В самия канал няма вода от 2014 година По създание това е обраснал бездънен трап, само че даже и в този си тип е съществено затруднение, сходно на трап към феодален палат. Каналът е облицован със специфичен тип стоманобетон, ширината му на повърхността е от 30 до 40 метра, на дъното от два до четири, а дълбочината от шест до цели 30 метра (трапец). Без вода това е типична противотанкова бариера. Още повече с вода.

В града има няколко индустриални зони, по-специално градообразуващият Часовоярски незапалим цех, ремонтен цех и територията на някогашния цех за хидроармирани бетони, който в миналото е бил издигнат за потребностите на канала. Трудно е да се дефинира степента на отбранителна резистентност на тези позиции. Известно е, че за разлика от Артьомовск, Соледар и Авдеевка, там няма подземни бункери.

От север някогашни глинени кариери граничат с градското развиване, измежду които се откроява мина “Северна ”. Това също са неприятни спънки. От друга страна, в регион „ Северен ” има няколко височини, чието заемане може да улесни напредването в центъра. Противникът заема позиции както на десния бряг на канала, по този начин и на северния сектор пред Калиновка.

В момента “Канал ” е отворен за офанзива от три страни. В него към този момент навлизат предни групи съветски войски, само че към този момент той е подложен главно на артилерийски и въздушни удари. Не останаха жители; съвсем всички високи здания са съществено развалени. Но обособени противников позиции остават там и елементи от ВСУ са се отдръпнали там, отстъпили от окопите покрай гората в близост. Но е въпрос на време микрорайонът да бъде разчистен. " Каналът " може да отнеме няколко дни, след което ще бъде готова централната позиция за нахлуване във вътрешността в града.

Кой пази Часов Яр

Противникът има формация в Часов Яр, която е няколко пъти по-малка от тази, която съветските въоръжени сили срещнаха в Артьомовск и Авдеевка. Грубо се прави оценка на две непълни бригади. По принцип тези елементи са ситуирани в окопи и опори по коритото на канала - главната отбранителна линия. Частите, ситуирани в предните окопи, се отдръпнаха към „ Канал “. Линията от окопи по продължение на канала е оборудвана вярно, като се вземе поради теренът и с няколко опорни опори, ситуирани напред, като наблюдателни кули, а Калиновка на север и водопроводът на юг са в допълнение заобиколени от опорни структури.

Като се има поради стратегическата стойност на Часов Яр, врагът ще пази тази позиция до последно.Разговорите за допустимо бързо предаване на Часов Яр са от деморализиращ темперамент. През последните две седмици съперникът се пробва бързо да трансферира подкрепления в града и да извърши ротации. Освен това ВСУ резервират опцията за всеобщо потребление на безпилотни самолети, което мощно попречва напредването на пехотата.

Кой ще освобо ждава Часов Яр

Група от съветските въоръжени сили, състояща се основно от десантчици, настава към Часов Яр. На централния сектор в „ Канала ” работи 98-а Ивановска дивизия. Именно бойците ѝ събориха плацдармените укрепления на врага и доближиха покрайнините на " Канала ". До тях се движи 331-ви Костромски въздушнодесантен полк. Костромските десантчици разчистиха горите, движейки се на запад от село Красное, а също по този начин се приближиха до „ Канала “ от юг. На южния фланг 11-та въздушно-щурмова бригада от Улан-Уде до петък сутринта се втурна през “Ступки ” непосредствено към канала почти на мястото, където той влиза в подземната тръба.

Настъплението на южния фланг беше доста по-бързо, защото там към този момент нямаше никакви трудности до линията на окопите покрай канала. На север вражеските позиции остават в региона на Калиновка.

В същото време няколко пъти десантчиците съумяха да създадат непредвидени пробиви, които в началото изглеждаха като силово разузнаване, само че на процедура се трансфораха в пълноценни пробиви. Освен това врагът въобще не държи линията в горите, което може да се дължи на скоростта на нахлуване на съветските десантчици.

Въпреки това, без надзор на всички височини по фланговете, село Калиновка и двата „ наземни “ прехода през канала, няма смисъл да се приказва за „ влизане в града “ или какъвто и да е надзор на града от съветските войски. Дори изцяло разчистване на " Канала " ще бъде комплициран без цялостен надзор над фланговете. Грубо казано, цялата интервенция по освобождението на Часов Яр в близко бъдеще ще зависи точно от фланговите настъпления в Германската гора на юг и към Калиновка на север.

Най-вероятно в близко бъдеще темпът на нахлуване на съветските десантчици ще се забави след последните бързи пробиви. Това е естествено, защото след всеки пробив е належащо да се затвърди неговият резултат. В същото време ще бъдат изразходвани доста артилерийски и авиационни сили за блокиране на каналите за доставка на гарнизона на Часов Яр.

Най-слабата отбранителна позиция на ВСУ се оказва южната линия наоколо до подземната част на канала. Това е доста дребна повърхност, безусловно 150-200 метра. Пробив в тази област ще обезпечи сериозен триумф за освобождението на града като цяло.

От друга страна, натискът върху врага може да се ползва отмерено, което наподобява съвършен вид. В последна сметка командването на съветските въоръжени сили рационално резервира известна „ мъгла на войната “. Важно е да не изпреварваме събитията, като авансово разгласи освобождението на Часов Яр. Това е още доста надалеч и е доста тежка работа, която е сложена на десантчиците.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41231Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед36257Полк. Николай Марков: Политическа партия като калифорнийски скакалци унищожават всичко, до което се докоснатАлтернативен Поглед76554Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед57395Проф. Николай Витанов: Япония за напредналиКоментарен Поглед21844Зорница Илиева: Фатална загуба на партията на Ердоган на изборите в ТурцияАлтернативен Поглед550715Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед180493Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед138984Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед123979Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед77431Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАвторски:ПоследниНай-четениХристо Георгиев8363Вили, Вили, за какво премълчаваш и послъгваш за кмета Иван Иванов  Васил Проданов  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР