Преднина от 8% на Васил Терзиев пред имагинерен кандидат на

...
Преднина от 8% на Васил Терзиев пред имагинерен кандидат на
Коментари Харесай

Преднина на Терзиев пред кандидат на ГЕРБ, тиха война в ПП-ДБ - из Местни избори 23

Преднина от 8% на Васил Терзиев пред имагинерен претендент на ГЕРБ за кмет на София.Вътрешно противоборство сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България " за номинации за регионалните градове, само че въпреки всичко взаимно явяване - като се изключи Бургас.Силни позиции на партията на Бойко Борисов в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Велико Търново, евентуално и в Перник и други
Така наподобява моментната картина преди изборите за локална власт, които ще се произведат на 29 октомври.

В момента тече регистрацията за вота, като след траяли цяло лято договаряния, ПП-ДБ се чака да се регистрира утре, най-късно в сряда, за общо явяване. То бе и в основата на това двете обединения да разгласят обединение за отминалия парламентарен избор и да образуват след това една парламентарна група. Политическа партия и Демократична България обаче мъчно съумяват да доближават до общи решения, появиха се брожения и в локалните им структури.

Ето и по-интересното от процеса на номинациите:
София
Очаквано всички погледи са вперени в София - ще стане ли тя още веднъж " синя " след близо 20-годишно ръководство на ГЕРБ с избора на Бойко Борисов през 2005-а насам, завещан от Йорданка Фандъкова. До момента са оповестени по-голямата част от кандидатите за кметския пост, без обаче един от главните - този на ГЕРБ. Въпреки това упованието за вота в столицата е да се стигне до балотаж.

Както е известно, " Продължаваме промяната-Демократична България " издигна IT предприемача Васил Терзиев. Българска социалистическа партия заложи на синдикалистката Ваня Григорова, " Възраждане " - на депутата си Деян Николов. Брожения с появяването си провокира и Вили Лилков. Бившият общински консултант се явява от името на коалиция " Синя София " с мотор - партията на някогашния десебар и министър на опазването на здравето Петър Москов - КОД.

Заявка да става кмет на столицата направи и отцепникът от " ИТН ", а след това и от Политическа партия - Радостин Василев. Независимият народен представител (т.е. нечленуващ в парламентарна група), ще се кандидатира и като самостоятелен претендент. Новопоявилото се на последния парламентарен избор ляво обединяване " Левицата! " пък залага на юриста Никола Вапцаров.

В тази плеяда от претенденти се чака номинацията на ГЕРБ. Първоначално водачът й бе декларирал, че ще разгласи името на 15 септември, след това датата се измести за 19-и. Неизвестността обаче постоянно поражда клюки и спекулации. Така от месеци като вероятен претендент се спряга ротационният ръководител на Народното събрание Росен Желязков, чието кариерно издигане потегля от Столична община още от началото на 90-те. По информация на Клуб Z при първичните диалози Желязков е отказал, в случай че няма гаранция за положително показване на партията му на фона на поръчките за триумф на Терзиев.

" Това не значи нищо на този стадий. Ако водачът го уточни, той ще одобри ", разясниха представители на партията на Борисов, с които разговаряхме. 

Публична загадка е, че за номинация се готви и сегашният ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който наследи на този пост напусналия през 2021 година дълготраен подобен Елен Герджиков. По информация на Клуб Z, в случай че изборът на Борисов не се спре на Георгиев, то е евентуално той да оглави листата за общински съветници, а след това партията да даде поръчка, че желае да е и ръководител на СОС. Последното сигурно ще влезе в колизия с проектите на ПП-ДБ: техният сътрудник на вота " Спаси София " да получи председателското място - в лицето на лидера на листата Борис Бонев.

На този декор обединенията към този момент преценят възможностите си посредством вътрешни социологически изследвания, като ясно е, във връзка с " кутийката " на ГЕРБ се употребява " незнаен претендент ". Така от ПП-ДБ показват, че Васил Терзиев води с 34 на 100 пред 26 за имагинерния претендент на Борисов. От ГЕРБ настояват, че към момента не са правили изследване, изчаквали края на летните отпуски.

Вили Лилков пък, от който се очакваше да " къса плът " от евентуалния електорат на ПП-ДБ поради ДС-семейството на Терзиев и личния му ослепителен наследник профил, все още събирал към 1 на 100 поддръжка. Наскоро водачът на Съюз на демократичните сили, която е дребният детайл в обединението ГЕРБ-СДС, Румен Христов, съобщи в тв изявление, че Лилков по-скоро ще лишава електорат от ГЕРБ, в сравнение с от ПП-ДБ.

Семейното минало на Терзиев, както и фактът, че ПП-ДБ влезе в (не)коалиция с ГЕРБ, докара до отчаяние у някои десни гласоподаватели - последното измерено и от социолозите през юли - към 5 на 100 спад в поддръжката. От обединяването обаче не чакат в деня на вота гласоподавателите им " да отидат за гъби ", а да се активизират. От ГЕРБ пък считат, че могат да извърнат играта със мощен претендент, като стопят разликата с Терзиев. Но и без подобен са уверени - болшинството в общинския съвет ще зависи от тяхната воля.

Именно поради преднината на ПП-ДБ, както и заради обстоятелството, че на последния избор столичани всеобщо демонстрираха, че не желаят повече ръководство на ГЕРБ, като пратиха дългогодишния кмет Фандъкова на балотаж с Мая Манолова, който тя завоюва с едвам 4,85 на 100 преднина, се появиха спекулации, че Борисов може и да поддържа Терзиев, калкулирайки авансово евентуалната загуба.

" Мегдан " за такива спекулации има и поради първичните изказвания на водача на ГЕРБ, че би трябвало да се търси необятно обединяване в дясното пространство (след това му заявление на терен се появи Вили Лилков, който обаче отхвърля да има общо с ГЕРБ - б.а.). От управлението на партията обаче изрично отхвърлиха при наше питане, подкрепа за Терзиев да е допустима.
Бургас
Преговорите вътре в самото дясно обединяване обаче по никакъв начин не са лесни - заради опита и на Политическа партия, и на Демократична България да наложат своите претенденти по места. Еманация на това е решението в Бургас да има двама претенденти. И двамата - депутати на обединението. И двамата ще се явят като самостоятелни, подкрепени от личните си обединения.

Политическа партия без изненада " издига " (защото на процедура не издига, а единствено подкрепя) Константин Бачийски, който миналия месец бе натрапен от партийната конструкция. Демократична България пък постанова Димитър Найденов.

Двете имена не са нови, Клуб Z от дълго време писа за тях. Но нов и несъмнено новаторски е методът. Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков бил изрично срещу Найденов да е обща номинация, поради ролята му на пълномощник преди към 15 години при една от покупко-продажбите със земи около противоречивия от години  и обичан на Петков екоплаж " Корал ". За Демократична България фигурата на ръководителя на Средна европейска класа - първия мандатоносител на Политическа партия, пък не е по никакъв начин безспорна - най-малкото поради обвиняванията против него за националистически и хомофобски пристрастености.

От ПП-ДБ обаче не считат, че имат огромен късмет против номинацията на ГЕРБ - дългогодишния кмет Димитър Николов, който печели от първи тур. През 2019-а той взе 65,83% от гласовете.

Любопитното към Николов е, че през ноември м.г. в една от обществените си изяви, стриймвани онлайн, Бойко Борисов разгласи, че той няма да е към този момент претендент на партията (заедно с Фандъкова и Здравко Димитров от Пловдив). Пред Клуб Z тогава бургаският кмет съобщи единствено:

" Не съм взел решение още. Не разясня, благодаря ви ".

Като негов заместител се спрегна името на обичания в Бургас народен представител Жечо Станков, само че в последна сметка Борисов заложи още веднъж на сполучливия си градоначалник.
Пловдив
Вътрешната борба за Пловдив към този момент публично роди общ претендент - математика, академични учител, някогашен гимназиален шеф и някогашен депутат - Ивайло Старибратов (ДБ). Първоначално там се спрягаха имената на Манол Пейков и Йордан Иванов (ДБ и надлежно " Да, България " и ДСБ), както и на Росен Костурков (ПП).

Финално обаче бе решено Пейков, който се радва на огромен брой персонални преференции и около благотворителните си дела, да бъде подложен финален в общинската листа. Самият той обаче даде поръчка, че даже да бъде определен за общински консултант, ще остане в Народното събрание като депутат.

Както Клуб Z писа, двете обединения в обединяването дълго време са спорили по това коя има по-голяма тежест в Пловдив и какъв брой общински съветници ще вкара. В последна сметка се е стигнало до паритет - шест на шест, при упованието, че обединяването ще завоюва 12 до 16 места в локалния парламент.

Очаква се математикът да се изправи против любимеца на ГЕРБ за Града под тепетата - кмета на регион " Тракия " Костадин Димитров. Неофициално като вероятни варианти за претендент на партията на Бойко Борисов, с изключение на Димитров, се спрягат и кметът на регион " Централен " Георги Стаменов, както и зам.-кметът Георги Титюков. Спряга се даже Дани Каназирева - която бе народен представител на ГЕРБ и някогашен регионален шеф, назначен от Борисов, а на локалния избор през 2019 година финишира трета - като конкурент на претендента на ГЕРБ Здравко Димитров със своя " Съзю за Пловдив ". 

Впоследствие, около забавеното строителство на стадионите на " Ботев " и " Локомитив " (Пловдив), както и около свадите с Пловдивския панаир, при които и кметът, и общинските съветници на ГЕРБ очевидно обслужваха ползите на предприемача Георги Гергов, Борисов разгласи, че се дистанцира от Зико (какъвто е прякорът на Димитров). Публична загадка в града обаче е, че там процесите в партията се дирижират от някогашния кмет и локален водач - Иван Тотев и упованието е той да уточни бъдещия претендент за кмет.

Въпреки " черните точки " на ГЕРБ в Града под тепетата, вътрешната социология на обединяването към този момент не демонстрира особена преднина пред партията на Борисов. Уговорката е, че тя е правена без имената на главните съперници.
Варна
Ако Демократична България е съумяла да наложи своята номинация за Пловдив, то Политическа партия се е наложила за Варна. Там упованието е, че общата номинация ще е на някогашния регионален шеф от времето на кабинета " Петков " - Благомир Коцев. 

Както Клуб Z писа, там шансове за номинация имаше шампионката по преференции на Демократична България Стела Николова, която бе припозната като претендент и от локалните десни структури. Спряган е бил и локален предприемач, само че от " Промяната " в последна сметка са наложили Коцев.

Кого ще издигне ГЕРБ в града към момента не е ясно. Името на настоящия й градоначалник Иван Портних стои паралелно до разнообразни кавги през годините - от варненските акции в Пловдивския панаир, през рибарското населено място " Карантината ", чието създаване се проверява от Европейската прокуратура, отходната тръба на Варна, а запоследно - и абсурда за пожелан рушвет от апелативния прокурор Владимир Чавдаров. Портних дал парите, а в този момент се оказа, че е сезирал антикорупционната комисия.

В същото време градоначалникът на Варна, който през 2019-а оцеля след балотаж, може да бъде видян паралелно до водача Борисов при обиколките му в региона.
Русе
Политическа партия е съумяла да наложи своята номинация и за Русе - в лидето на някогашната си депутатка Рена Стефанова, считана за човек на някогашния министър на превоза, собственика на " Еконт " - Николай Събев, който постоянно подлага на критика " своите " от " Промяната " във фейсбук профила си.

За Русе от Демократична България залагаха на депутата си Иван Белчев, който със своите голям брой преференции измести Стефанова в Народното събрание.

Кого ще издигне ГЕРБ към този момент не е ясно. Известно е единствено, че сегашният кмет Пенчо Милков отново ще се бори за поста, само че към този момент не подсилен от Българска социалистическа партия, чийто народен представител беше, а от необятна лява коалиция. 
Перник
Сред любопитните случаи е и Перник. Очаква се сегашният кмет Станислав Владимиров още веднъж да се кандидатира, само че от името новорегистрираната партия " Движение за разцвет на Перник ". Той бе определен през 2019 година като претендент на Българска социалистическа партия, само че като съпротива на управлението на " Позитано 20 " неотдавна напусна. За Владимиров се твърди, че се употребява с поддръжката на президента и ще е на процедура " негова номинация ".

Сега идва забавната част - допустимо е Владимиров, считан за сполучлив градоначалник, да бъде подсилен от ГЕРБ. Такова желание са имали и водачите на  " Промяната ". В последна сметка от обединяването евентуално ще повдигнат Георги Недев (ДБ).
И още
Все още няма решение за Плевен - дали да се поддържа сегашният кмет Георг Спартански, или да бъде повдигнат депутатът от квотата на Демократична България Свилен Трифонов. От Политическа партия обаче също оферират своя номинация.

Ситуация на опълчване има и за Видин, където от Политическа партия упорстваха за издигането на отцепника от ИТН Иво Атанасов, а Демократична България - на бившия областен шеф Любен Иванов. По информация на Клуб Z решение към момента няма, само че дясната коалиция нямало да отстъпи.

Възможно е ПП-ДБ да поддържа и настоящия кмет на Добрич - Йордан Йорданов, повдигнат през 2019 година от Местна коалиция ДБГ. ДБГ бе част преди време от Реформаторския блок. От Политическа партия обаче били срещу.

В Стара Загора се чака обединяването да заложи на Димитър Чорбаджиев (ДБ), който вероятно ще се изправи против безспорния любимец - Живко Тодоров (ГЕРБ), който също като кмета на Бургас печели " от раз " - от първи тур.

За Смолян любимец е депутатът от квотата на Политическа партия Михал Камбарев.

За Велико Търново - също народен представител на " Промяната " - Йордан Терзийски, а за Пазарджик - Петър Куленски (ПП), за Ловеч - Искрен Арабаджиев (ПП).

В Търново се чака ГЕРБ отново да издигне Даниел Панов, който завоюва последния избор от първия тур.

Номинацията на Куленски обаче породи напрежение в " Да, България " - част от Демократична България. Днес регионалният координатор на партията на Христо Иванов - Николай Янев разгласи, че напуща, като част от претекстовете му се оказа, че Политическа партия доминирала, " без каквато и да е почва ".

Фаворит за Благоевград е юристът Методи Байкушев (ПП), като номинацията му наподобява безспорна.

В така наречен " бастион на Движение за права и свободи " -  Кърджали, от обединяването залагат на регионалния координатор на ДСБ - Радослав Милев, който бе претендент и на последния локален избор. Очакването е там ГЕРБ отново да издигне Никола Чанев, който завоюва близо 30 на 100 от гласовете против неизменимия кмет Хасан Азис (ДПС).

Безспорен любимец за Монтана е дългогодишният кмет със поръчка за нов мандат Златко Живков, който отново ще бъде подсилен от ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. През 2019-а той завоюва поста със 71,75% от гласовете. Засега не е известно дали Политическа партия и Демократична България ще имат номинация за града.

Същото е и във връзка с Хасково.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР