Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс Марица-Изток трябва да

...
Предложихме и колегите се съгласиха, че комплекс Марица-Изток трябва да
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Марица-Изток трябва да бъде запазен в дългосрочен план

" Предложихме и сътрудниците се съгласиха, че комплекс Марица-Изток би трябвало да бъде непокътнат в дълготраен проект, без значение дали имаме въглища или не. Той би трябвало да бъде непокътнат като енергиен комплекс, " сподели Таско Ерменков (председател на Енергийния съвет на БСП), в предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR във връзка съдружните договаряния в бранш Енергетика.

" Записахме също, че би трябвало да се водят диалози с Европейската комисия за допустимо удължение на потреблението на въглищните централи до въвеждането на нова базова мощ, тъй като в случай че сега се откажем от въглищните централи, няма да имаме задоволително базови мощности, които да подсигуряват непрекъснати количества електрически енергии самостоятелни от капризите на времето - дали има слънце, дали има вятър, дали ще падне дъжд, или няма да падне. И ообективната конюнктура е такава, че базова мощ, която може да замести въглищните централи по същия метод, е нуклеарната енергетика, " споделя специалистът. По думите му би трябвало да изградим нова нуклеарна мощ преди да закрием въглищните централи. Иначе ще изпаднем в рецесия.

Ерменков акцентира, че за първи път има подобен способ за образуване на общи политики и диалози по секторни политики, с слагане на масата вижданията на обособените партии, търсене на тези общи разрези, които биха могли и да доведат до общи решения. По думите му в бранш Енергетика представителите на договарящите партии са се държали технократски, а разногласията са били малко, и то - не толкоз концептуални от позиция на това да се развива ли нуклеарна енергетика или да не се развива, а къде да се развива. Козлодуй или Белене - този въпрос, по думите на Ерменков, е оставено да бъде решен на експертно равнище - самостоятелна експертна група да обследва дали 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй или два нови блока на Белене е по-добрият вид.

" Ние (б.р. - БСП) не държахме на Белене, най-после дори много тактично поднесохме нашето предложение - записът да бъде " развиване на нови нуклеарни мощности ", като оставихме самостоятелни специалисти въпреки всичко да решат къде ще бъде най-бързо, най-ефективно и с най-ниска цена за потребителите, " съобщи Таско Ерменков. По думите му специалисти от Международната организация за нуклеарна енергетика и Европейската енергийна организация биха били задоволително интернационалните авторитетни и безпристрастни за подобен одит.
На въпрос на водещата Милена Милотинова по какъв начин стои нуклеарната енергетика в подтекста на общия европейски спор и Зелената договорка, Ерменков отговори:
" Стои добре, и би трябвало да стои още по-добре. За момента нуклеарната сила не се признава за зелена сила, само че както виждате ние, Франция и още няколко страни поставихме въпроса пред Европейската комисия тя да бъде приета за зелена сила. И още един чисто на практика образец - в Европа има една карта, която демонстрира въглеродната плътност на силата - колкото по-наситена с въглерод е силата, толкоз по-кафява е, колкото по-малко въглеродната квота в производството на силата, толкоз по-зелена е.

В Европа страните, които са със зелен цвят единствени това са Франция, Белгия, Швеция, Норвегия и Исландия. И в случай че Норвегия и Исландия са със зелено, тъй като при тях главните източници на сила са хидроенергия и геотермия, то другите 3 страни са зелени по тази причина, че главното им произвеждане на сила е от нуклеарна сила и това демонстрира още веднъж, че нашето виждане е вярно, че нуклеарната сила е детайл от Зелената договорка. И когато някой приказва за това, че там има боклуци нуклеарни, желая да ви кажа, че годишните боклуци на Козлодуй са в размер на към 60 кубически метра. Това е нещо, което е безусловно минимално, само че си представете какви са отпадъците от всевъзможни други въглищни централи или какво ще се случи, когато фотоволтаиците и вятърните централи излязат от приложимост и би трябвало някъде да бъдат депонирани тези техни генератори. И освен това - считаме, че нуклеарната енергетика е и единствената сега устойчива базова сила, " декларира Таско Ерменков.

По думите му в случай че бяхме съумели да пренасочиме количествата електрическа енергия от АЕЦ Козлодуй към вътрешния пазар, а не част от тях да бъде изнесени на открито и да се осъществят свръхпечалби от търговците на сила и от самата АЕЦ Козлодуй, цената на силата у нас нямаше да бъде толкоз висока. " В поддръжка на това е и фактът, че когато първоначално цените скочиха и в Марица-Изток беше включена да работи съвсем цялата мощ, цените паднаха съвсем двойно, " споделя Ерменков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР