Предложеният от служебното правителство на президента Радев механизъм за въвеждане

...
Предложеният от служебното правителство на президента Радев механизъм за въвеждане
Коментари Харесай

Какво предлага служебната власт: Облагане на свръхпечалби или нагъл подарък за Лукойл?

Предложеният от служебното държавно управление на президента Радев механизъм за въвеждане на краткотрайна солидарна вноска върху свръхпечалбите на енергийните компании е, меко казано, абсурден. Внесеният в Народното събрание законопроект, който в незабавен порядък бе утвърден в бюджетна комисия, наподобява като безочлив опит за възмутителен по мащаб подарък за „ Лукойл “. Привидно претекстовете за определения метод препращат към Регламент 2022/1854 на Съвета от 06 октомври 2022 година за незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата. Предложението идеално се разказва като „ измиване на ръцете “ или „ замазване на очите “ – ето, вършим нещо за горивата, освен това използваме европейски метод, не ни занимавайте повече.

В реалност, не реализира нищо. Ето за какво:

Да напомним, че България „ издейства “ дерогация от ембаргото за съветски нефт в интерес на „ Лукойл “. Руският нефт се продава с отстъпка от пазарната цена – в случай че съпоставим с „ Брент “, разликата е сред 23 и 35 $ на барел за месеците от началото на войната. След влизане в деяние на възбраната на 5 декември евентуално спредът още веднъж ще нарасне, само че дано за миг допуснем, че той се резервира на равнище към 25 $ на барел.

Така опцията да купува по-евтин нефт, съществуваща само с помощта на волята на българското държавно управление, се материализира в спомагателна – да я назовем „ свръх “ – облага от към 100 милиона $ на месец, или над 1,2 милиарда $ на годишна база. Тази оценка отразява средномесечните количества обработен нефт по данни на Национален статистически институт, както и посочените ориентири за натоварването на рафинерията в годишния финансов доклад за 2021 година

И по този начин, единствено от това „ Лукойл “ ще получи спомагателна чиста облага от близо 2,5 милиарда лв.. Само че тя няма да се види в докладите на рафинерията в Бургас. Първо, години наред „ Лукойл “ концентрира облагите от активността си в свои дъщерни компании отвън България, и надлежно е хронично на загуба тук и не заплаща никакви налози.

Още повече, от 2021 година това дори е „ прието “ официално – рафинерията минава към „ бизнес-схема процесинг (ишлеме) “, като заплащането е на база себестойност на преработката плюс надбавка. Казано просто, в България остават единствено средства да платят заплати, ток, поддръжка на машините плюс мъничко от горната страна. През 2021 година Лукойл Нефтохим Бургас регистрира облага преди налози от 75,2 млн. лв..

Как ще се приложи новата мярка съгласно импортирания от служебното държавно управление законопроект? „ Свръхпечалба “ е всичко, което надвишава с повече от 20% междинната облага за четирите години 2018-2021 година Обаче рафинерията, както стана дума, твърди, че е доста губещо дружество, и въпросната историческа облага е негативно число. Според европейския правилник, който България твърди, че желае да приложи посредством този съответен законопроект, в такива случаи за база се приема нула. През 2022 и 2023 година, в случай че още веднъж не забележим счетоводно творчество и не се заявява загуба, евентуално рафинерията ще покаже леко повишена – с 20-30% – облага поради увеличените количества преправка.

Да приемем „ оптимистичен “ вид – рафинерията усилва заявената облага с 1/3, т.е. към този момент демонстрира 100 млн. лв.. Според оферти в плана закон механизъм, вместо 10 млн. лв. корпоративен налог, компанията би платила 33 млн. солидарна вноска и още 6,7 млн. лв. корпоративен налог.

В резюме – по този начин чаканият обещан механизъм ще върне в страната под 30 милиона лв., до момента в който с „ другата ръка “ България е предоставила „ бонус “ от 2,5 милиарда. Ако пък отстъпката на съветския нефт следващата година стане 30 или 35 $, компанията ще получи подарък от 3 или 3,6 милиарда лв..

Съвсем ясно и за третокласниците е, че и 99% от нула отново е нула – с други думи, когато една компания манипулира финансовия си резултат по свое убеждение, няма по какъв начин да го обложиш с каквато и да е ставка.

Работещото решение е вноската да се постанова като характерна стойност въз основата на количества импортиран и модифициран съветски нефт от рафинерията. Размерът на вноската за всеки барел съветски петрол може да се дефинира от време на време съгласно отстъпката в цената на „ Уралс “ по отношение на „ Брент “, а обсегът може да е както общите количества, по този начин и единствено тези, ориентирани в следствие за продажба на вътрешния пазар. Обхватът и съответната формула могат да се одобряват по метод, който балансира постигането на оптимални доходи във фонда за обезщетения на потребителите и запазването на стопански тласък за рафинерията да поддържа активността си и да печели.

Единствената законна причина България да пази дерогация от ембаргото против Русия е българските консуматори да получават по-евтини горива – нито страните в Европейския съюз, нито българските жители могат да одобряват резултатът от това да са няколко милиарда повече в швейцарската сметка на съветски петролен колос. Това е безсрамие!

Анализът е оповестен от Института за пазарна стопанска система. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР