Предложения за въвеждане на категоризация за имотите, регистрирани в онлайн

...
Предложения за въвеждане на категоризация за имотите, регистрирани в онлайн
Коментари Харесай

Категоризация за имотите в Airbnb и Booking предлагат управляващите

Предложения за въвеждане на категоризация за парцелите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации като Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner и даже в обществената мрежа Фейсбук, са внесли ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ и съпредседателят на " Обединени патриоти " Валери Симеонов, който неотдавна е и зам.-шеф на Народното събрание.

Това е станало с препоръчани сред първо и второ четене ремонти в закона за бюджета за идната година, които обаче се отнасят за Закона за туризъм. Реално с корекциите отдаваните жилища, вили и къщи за посещение се приравняват с хотелите.

В момента частно лице може да настанява посетители в стаи или къщи за посетители, когато те са част от населяваното от него жилище в жилищна постройка. С предлаганите промени се регламентира, че хотелиерство може да прави и в стаи и къщи за посетители, които не са част от жилището му или от жилищна постройка, само че с цел да може да предлага парцелите онлайн, те би трябвало да минат категоризация.

Вносителите показват в претекстовете си, че и в сегашните текстове на Закона за туризма съществува такова условие и жилищата и стаите за посетители се водят като места за настаняване от клас Б, които би трябвало да се категоризират от кмета на съответната община. Те би трябвало да имат табела с категорията и уверение, че имат такава. Според Стоянова и Симеонов по този начин обектът щял да се легитимира както пред потребителите, по този начин и пред конкуренцията и пред органите за публичния ред.

Двамата настояват, че задачата на препоръчаните промени и допълнения не е да се лимитират продажбите посредством електронните платформи. Според претекстовете им категоризацията на тези обекти щяла да докара до съблюдаване на законите, да обезпечи равнопоставеност сред наемодателите и да разреши проследимост на икономическите резултати и да подсигурява удовлетвореността на гостите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР