Предложението за избор на 200 депутати пропорционално и 200 мажоритарно

...
Предложението за избор на 200 депутати пропорционално и 200 мажоритарно
Коментари Харесай

Какви са плюсовете и минусите на мажоритарната система?

Предложението за избор на 200 депутати съразмерно и 200 мажоритарно за Велико национално заседание значи промени в Изборния кодекс. Това сподели в изявление за предаването „ Преди всички “ на стратегия Хоризонт. Ваня Нушева, учител по изборни системи и изборна администрация в Катедра „ Публична администрация “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

"Действащият Изборен кодекс дефинира, че изборите се организират по пропорционална изборна система, в това число и за тези 400 депутати от Великото национално заседание ", разяснява тя.

Според Нушева би трябвало да бъде осъществено и райониране, тъй като обособяването на 200 едномандатни изборни региона е наложително изискване в този случай. ЦИК въз основа на наличните статистически и демографски данни преди огромното броене следващата година би следвало да предложи райониране в едномандатни и прерайониране в многомандатни изборни региони.

"Това е комплицирана промяна, която може да сътвори доста спорове и доста напрежение ", акцентира Нушева.

По думите й резултатът от мажоритарна изборна система или от механичното включване на мажоритарни мандати в смесена изборна система за специалистите е явен.

"На първо място резултатът е печелене на спомагателни мандати за водещата партия или за водещите една-две огромни политически партии. Това е първият директен резултат – в допълнение даване на бонус на огромните политически партии. На второ място – това е увеличението на непредставеността на по-големи групи от гласоподаватели. При съревнование в едномандатен изборен регион на процедура единствено първият, който печели болшинството от гласовете, е показан в Народното събрание ", разяснява още преподавателят.

"Потенциално половината от гласоподавателите, които са дали своят вот за останалите претенденти, остават непредставени. Това е огромният недостиг, огромният проблем при мажоритарните системи или при механичното включване на мажоритарни детайли в изборната система, каквото се предлага. Разбира се и по-голямото усложнение за влизане в Народното събрание за дребни политически партии, за нововъзникнали партии или за самостоятелни претенденти. Това е също доста явен резултат. Това са трите огромни отрицателни резултата ", изясни в детайли Нушева.

Позитивното в тази ситуация е по-лесното образуване на болшинства, които могат да излъчват законодателни решения или да излъчват държавни управления.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР