Предложението вече е внесено в Общинския съвет, предстои обсъждане в

...
Предложението вече е внесено в Общинския съвет, предстои обсъждане в
Коментари Харесай

Бургаските таксиджиии искат увеличение на цените с 20%. Заслужават ли?

Предложението към този момент е импортирано в Общинския съвет, следва разискване в края на януари

Таксиметровият транспорт в Бургас, който безусловно допреди 2 години беше по-изгоден от градския превоз, когато се събереше група от хора, евентуално ще нарастне фрапантно, излиза наяве от докладна бележка към Общинския съвет, импортирана от ръководителя на непрекъснатата комисия по превоз и сигурност на придвижването Евелина Михалева. Предложението е съобразено с настояванията на таксиджиите, които бяха показани няколко месеца по-рано.

Така действително измененията са такива, че определяната от локалния парламент минимална дневна цена се трансформира от 1.09 лева за километър на 1.30 лева за километър – нарастване с съвсем 20%, до момента в който нощната цена – от 1.19 лева./км до 1.50 лева./км, което пък е скок с над 20 на 100.
Аргументите за покачването са идентични с предходните, когато преди няколко години минималните цени още веднъж бяха повишени. Водачите на жълтите коли се оплакват, че съвсем нямат работа, а таксите и лицензите, които заплащат, са прекомерно високи и по-голямата част от тях работят на загуба. Още през декември браншът, на среща с представители на Общината, съобщи, че „ на сегашните цени е съвсем невероятно да работим. Говорим единствено за минималната цена, горният предел дано да остане същият “

С новите нараствания обаче цената на този вид презоз ще стане много по-висока. Ако до момента за курс в границите на града, изключем тези до жк „ Меден рудник “, които обичайно са високи, е коствал сред 5 и 10 лв.., то с новата цена цената скача до минимум 7-12 лева Това е стабилен растеж, който може да има противоположен резултат за сектора, който се оплаква, че няма клиенти.



Реално на този стадий нарастването е единствено под формата на предложение. То би трябвало да се утвърди от Общинския съвет, само че това надали ще се случи единомислещо и в края на месеца, когато е постоянната сесия на локалния парламент е доста евентуално да има полемики в зала, които да доведат до промени в сегашния ценоразпис.

Интересно е още, че на никое място в актуалната докладна не се загатва нищо за друго дългогодишно искане на таксиметровия отрасъл – като публичен транспорт да имат достъп до буслентите. За разлика от на процедура цяла Европа, където това е разрешено и даже поощрявано, в Бургас обрисуваните с жълто ленти са резервирани напълно за рейсове и пресичането на непрекъснатата линия се смята за нарушаване.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР