"Предложението ни е за два различни съдебни съвета - един

...
"Предложението ни е за два различни съдебни съвета - един
Коментари Харесай

Йордан Цонев обяснява как трябвало да се случи съдебната реформа у нас

"Предложението ни е за два разнообразни правосъдни съвета - един Висш съвет на прокурорите и един Висш съвет на съдиите "

Това съобщи в "Панорама " по зам.-председателят на ДПСЙордан Цонев.

"Висшият съвет на прокурорите прави всичко в прокуратурата и там са единствено прокурори и определени от Народното събрание - той е от 13 индивида, 7 от тях, определени от Народното събрание, 6 - от прокурорите на районен принцип. При съдиите е противоположното - 7 да са определени от съдиите, 6 - от Народното събрание ", изясни Цонев.

"Предложението ни е двата съвета да работят настрана един от различен. Общото сред тях да бъде орган, който ще бъде излъчен от двата съвета и ще се занимава с бюджета, общото ръководство на имуществото и професионалната подготовка и подготовка на фрагментите ", добави той.

По думите му вследствие на насъбрания опит от изтеклите 7 години, рекомендациите на Европейска комисия и рекомендациите на Венецианската комисия, Движение за права и свободи предлага основният прокурор да не бъде член на Съвета на прокурорите и по този начин няма да може да кадрува. Отнема му се пълномощието обзор на законността в цялата прокуратура. Остават му единствено методическите инструкции.

Цонев напомни, че България беше наказана по редица каузи за това, че основният прокурор не може да бъде разследван и не е дейно разследван.

"Ние вкарваме прийом, който разрешава прокурор с над 25-годишен стаж, определен на инцидентен принцип, по време на следствието против основния прокурор той да има имунитет. Когато следствието завърши проверяващият прокурор ще има право на избор - да остане в прокуратурата или да бъде назначен за член на Върховния касационен съд, т.е. издигаме го до най-висшата степен на магистратските длъжности ", сподели депутатът.

Йордан Цонев е безапелационен, че правосъдна промяна не може да бъде направена без конституционна такава.

Той акцентира, че ръководещите нямат конституционно болшинство, само че с Движение за права и свободи болшинство има.

"Щом има воля за правосъдна промяна, показаното от Движението за права и свободи предложение за промяна може да бъде прегледано и дебатирано ", разяснява Цонев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР