Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС, начело с Медиха Мехмед-Хамза

...
Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС, начело с Медиха Мехмед-Хамза
Коментари Харесай

Обвързват университетските заплати със средната заплата за страната

Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС, отпред с Медиха Мехмед-Хамза (СДС-Варна), Красимир Вълчев (ГЕРБ) и други
Заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със междинната заплата за страната. Това взеха решение депутатите, приемайки с 13 гласа " за " на първо четене в парламентарната просветна комисия промени в закона за висше обучение, препоръчани от депутати от ГЕРБ-СДС, отпред с народния представител от СДС-Варна доцент доктор Медиха Мехмед-Хамза, Красимир Вълчев и други

Според признатите промени, които следва да бъдат гласувани и на първо четене в пленарна зала, минималната заплата за най-ниската академична служба " помощник " следва да е не по-ниска от 125% от междинната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а междинната заплата на преподавателите в държавните висши учебни заведения - не по-ниска от 170% от междинната заплата за страната. За стипендиите на докторантите е предвидено техният размер да е не по-нисък от 125% от минималната заплата за страната. Сред новите текстове има категорично изтъкване, че средствата от държавния бюджет за висше образование се възнамеряват годишно в размер не по-нисък като сума и размер от Брутният вътрешен продукт по отношение на заложеното в бюджета за миналата година и следват задачите, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение. 

" Прегледът на осъществяването на Стратегията демонстрира, че на законово равнище не са обезпечени нужните финансови принадлежности за осъществяване на заложените цели. Разчита се на положителната воля на Министерския съвет и Министерството на финансите. Така Стратегията за развиване на висшето обучение в България за 2021-2030 година се трансформира в документ с пожелателен темперамент ", стимулират се депутатите от ГЕРБ-СДС. Според тях с цел да се преодолее този проблем, е нужно включване на съответните регламентации към закона за висше обучение, което да обезпечи предвидимост и плановост при повишаване на средствата за висше обучение при годишните бюджетни процедури.

От МОН поддържаха предложенията, акцентирайки на някои нерешени въпроси. Според министерството би трябвало да се дефинира обсегът на преподавателския състав - дали става дума за членовете на университетския състав, каквито са асистентите, основните асистенти, доцентите и професорите, или към тях ще се включат и преподавателите, които са отвън университетския състав и могат да водят избрани дисциплини като спорт и други Министър Галин Цоков прикани още да се обмисли за какъв интервал ще се пресмята междинната работна заплата за страната, с цел да няма разминавания с министерството на финансите, както и да се прецени дали заплатите във висшите учебни заведения да не се обвържат с минималната заплата за страната, която се актуализира на избрани интервали.

Повечето депутати също като цяло поддържаха измененията с опасението обаче, че няма да се намерят нужните пари, които да ги обезпечат. Христо Даскалов от ПП-ДБ съобщи, че не е срещу обвързване на университетските заплати със междинните за страната, само че просто се съмнява, че те ще бъдат обезпечени. От " Възраждане " и Българска социалистическа партия дадоха поддръжка, като обявиха, че ще създадат оферти сред двете четения. От " Възраждане " да вземем за пример упорстват стипендиите за докторанти да са не 125%, а 150% от минималната заплата за страната - по този начин, както е записано в Стратегията за висше обучение.

" Никой не е срещу да се усилят заплатите на университетския състав. Въпросът е как ще се гарантират финансите, с които ще се реализиран тези прелестни проценти ", коментира и шефът на Съвета на ректорите проф. Лъчезар Трайков, който напомни по какъв начин трета поредна година страната дава, не безпроблемно, допълнителни средства на университетите, тъй като те не могат да се обезпечат контрактуваните минимални заплати за асистенти.  " Трябва да се измисли механизъм, по който министерството на финансите да няма опция да омлаоважава тази сума, която би трябвало да подсигурява. Вече 3-та година изпадаме в изключително тежки взаимоотношения, подбива се престижът на ректорите, разделиха ни на богати и небогати. Сегашният механизъм основава уравниловка ", уточни той, написа " ".

По този мотив ръководителят на комисията Красимир Вълчев пое ангажимент да създаде работна група, която да разиска точно въпроса с финансирането на системата. " Нека не се отхвърляме от модела за профилна отпимизация на висшето обучение, който в този момент е почти елиминиран. Утре един ректор може да си назначи 10 преподаватели в професионално направление, което е с ниска реализация и страната ще би трябвало да заплаща за тях, без да може да направи нищо. Това е проблем. Трябва да има механизъм, по който да вземем за пример до 3-4 година университетите следва да закрият губещите направления ", съобщи той. По думите му не е без значение и дали ректорите ще стимулират публикационната активност на преподавателите, или пък просто ще им дават средства за клас прослужено време.

През 2024 година ще има 10% покачване на заплатите в университетите

МОН ще изиска 43 млн. лева допълнително за висше обучение за 2024 година, с цел да се реализира поне 10% нарастване на възнагражденията на университетския състав, обяви просветният министър проф. Галин Цоков на изслушване в комисията. Той съобщи, че МОН ще изиска нарастване с 25 млн. лева на средствата за прехрана на обучението във висшите учебни заведения според от комплексната оценка за качество на образованието, с цел да може повече средства да отидат за по-добрите университети. За Българска академия на науките пък ще бъдат поискани 26 млн. лева повече спрямо т.г. " Тези 25 млн. лева са извънредно незадоволително. Нужни са най-малко 50 млн. лева ", настоя ръководителят на профсъюз Висше обучение и просвета " към КНСБ Лиляна Вълчева. По думите й към този момент върви петиция по отношение на бюджета за висше обучение за следващата година, като са прекомерно евентуални действителни митинги на работещите в системата. " Вижте какви заплати оферират питателните вериги - 1800 лева плюс 200 лева ваучери. Вижте защо оскърбление става дума ", сподели тя листовка за работа в огромни магазини у нас.

Мотиви

Ежегодно университетите ни обучават над 200 000 студенти, като тази делегирана от страната отговорност може да изпълнена единствено с стимулирани преподаватели, написа в претекстовете към законопроекта. " Същевременно се следи спад във финансирането за висше обучение и просвета. С признатия за 2023 година бюджет ясно се обрисува, че средствата за обучение и просвета като % от Брутният вътрешен продукт понижават. С признатите промени през 2023 година минималната заплата за най-ниската академична служба помощник е 1810 лева от 1 август и изостава от темпа на развиване, който би трябвало да се извършва, с цел да бъде академичната общественост в конкурентна среда и да се приближава до европейските критерии ", аргументират се депутати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР