Предложение за създаване на първата в света ферма за октоподи,

...
Предложение за създаване на първата в света ферма за октоподи,
Коментари Харесай

Жестоките планове около първата в света ферма за октоподи

Предложение за основаване на първата в света плантация за октоподи, която да отглежда един милион октоподи всяка година за консумация от индивида, провокира безпокойствие измежду учените, заяви.

Предложеното място, ситуирано на Канарските острови в Испания, има за цел да отглежда интензивно октоподи и да ги убива посредством потапянето им в студена вода.

Планът за развъждане на октоподи в огромен мащаб е нов и провокира спор измежду учените.

Предложеният способ за ликвидиране на съществата беше подложен на критика като " нечовечен ", до момента в който концепцията октоподите да се държат в резервоари породи опасения по отношение на високата смъртност и равнищата на стрес.

Компанията, виновна за предлагането, Nueva Pescanova, отбрани проектите си, заявявайки, че препоръчаният от тях способ на осмъртяване " заобикаля всякаква болежка или страдалчество ".

A plan to build the world's first octopus farm raises deep concerns among scientists over welfare of the intelligent creatures.
The farm in Spain's Canary Islands wld raise about a million octopuses annually for food.
Some scientists call proposed icy water slaughtering " cruel. "
— Rita Rosenfeld (@rheytah)
Въпреки това поверителни проекти за фермата, показани на Главната дирекция по лов на риба на Канарските острови, бяха изтекли в BBC от организация за правата на животните.

Изтекъл план

Чертежи за първата в света плантация за октоподи разкриват, че съществата ще бъдат държани в общи резервоари, всеки от които ще съдържа почти 1000 октоподи, съгласно скорошни отчети оповестени от BBC.

Фермата, която ще се обитава в двуетажна постройка, ситуирана в Лас Палмас, Гран Канария, ще храни октоподите със суха храна.

Nueva Pescanova, компанията, която седи зад концепцията за фермата, уточни, че се чака смъртност от 10 до 15 %. Предложеният способ за кръвопролитие включва слагане на октоподите във водна примес от -3 °C, известна като " ледена каша ".

Tweetstorm for is planning to open the world first farm in, Spain. This is but will also put yet more pressure on the ocean. They are so intelligent, please don't eat them
— Leo's Animal Planet???? (@LeosAnimalPlan1)
Професор Питър Це, невролог от Дартмутския университет, изрази опасения по отношение на оферти способ на кръвопролитие.

Той го счита за " нечовечен ", цитирайки бавната и мъчителна гибел, която ще нанесе на създанията. Освен това той акцентира интелигентността на октоподите, която съпоставя с тази на котките.

След излизането на извоювания с Оскар документален филм My Octopus Teacher през 2020 година октоподите получиха международно самопризнание за своята забележителна просветеност.

През 2021 година проучване, извършено от Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки (LSE), откри безапелационни научни доказателства, че тези същества са способни да изпитват болежка и дистрес.

Освен това доктор Джонатан Бърч, доцент в Центъра за философия на естествените и обществените науки на LSE и водещият откривател на проучването, приказва пред BBC по отношение на препоръчаната плантация за октоподи.

Той съобщи, че огромен брой октоподи не би трябвало да се държат дружно, защото това води до стрес, спорове и висока смъртност.

Той също по този начин съобщи, че той и други членове на изследването на LSE не имат вяра, че е допустимо да се отглеждат октоподи в среда с " високо богатство ", което прави концепцията за фермата притеснителна.

" Octopus are solitary by nature & territorial, if we keep them in high densities in farms this will be very stressful, it can lead to aggression, cannibalization ", our Research Manager, on calling for plans to start farming to be rejected.
— Compassion in World Farming (@ciwf)
В отговор на опасенията Nueva Pescanova, отбрани проектите си, заявявайки, че хуманното отношение към животните е главен приоритет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР