Предложение за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие

...
Предложение за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие
Коментари Харесай

Проектозакон предвижда окончателна забрана за строителство на 100 метра зад плажовете по морето

Предложение за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) планува възбрана за строителство в 100-метровата зона зад границите на морските плажове и на първо място в непосредствена непосредственост до тези от тях, предопределени за природосъобразен туризъм, заяви " ".Това е отразено в план, оповестен в уеб страницата на Народното събрание. Той е импортиран от Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. Проектът планува и завишаване на глобите при нерегламентирано слагане на преместваеми обекти на територията на плажовете или прилежащата им акватория. Допълнителна отбрана би трябвало да получат и дюните.

В плана на четиримата депутати е записано, че признатият на 1 януари 2008 година ЗУЧК е предвиденазабрана (но единствено по принцип) за застрояване на земите в зона А, включваща крайбрежната плажна линия и територията с ширина 100 метра по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове. В същото време обаче в текст от преходните и заключителни разпореждания на закона е посочено: " Тази възбрана не се ползва за законно построените и позволени обекти, както и за одобрение на капиталови планове по настоящи подробни устройствени проекти. "

Казано с други думи, без значение от записаното в конституцията, че крайбрежната плажна линия следва да е физически ненарушим обект на изключителна държавна благосъстоятелност, законодателят, видимо защитавайки статута й, е легализирал едно конституционно нетърпимо правно състояние. То е разрешило в интервала до 2008 година терени, принадлежащи към плажната линия, да бъдат отчуждавани в частна изгода посредством размени, реставрация по реда на Закона за собствеността и използването на аграрни земи, продажба и други Като последица от това те са били застроявани или планувани за застрояване посредством включването им в рамките на територии, планувани за тази цел, съгласно общите устройствени проекти на общините. След това застрояването елементарно е било конкретизирано през подробни устройствени проекти.

Необходимо е да се напомни, че съгласно практиката на Конституционния съд свободната стопанска самодейност, на която се основава стопанската система на България съгласно главния закон и с която обичайно се оправдават частните ползи във връзка с морското крайбрежие, не е от категорията " безспорни права ". По тази причина това не може да е съображение за накърняване на общи полезности приети от конституцията, и е възможно да се лимитира за отбрана на публичния интерес ", написа в плана за изменение на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Така с направеното предложение от Петков, Борисов, Иванов и Пеевски се предлага съответстваща на конституцията смяна в законодателството, която съответно да отбрани крайбрежната плажна линия директно зад плажовете за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла, Карадере и Корал.

Предложеният текст на Закон за изменение и допълнение на ЗУЧК предлага и завишаване на глобите при непозволено слагане на преместваеми обекти или уреди на територията на морските плажове, както и такива на територията на плажове, които не са охранявани или са планувани за природосъобразен туризъм.

Завишаването на глобите би трябвало да има възпиращ резултат за възможните причинители на нарушаванията, написа в плана. " Стойността на преместваемите уреди, които се разполагат в превратно тълкувание на законодателството в последните години на крайбрежната плажна линия, фрапантно надвишава досегашните стойности на плануваните наказания ", написа в текста на предлагането за промени.

Съоръженията всеобщо се употребяват с комерсиална цел, което разрешава нарушителите да заплащат с лекост глобата и да продължат с нарушаването, без да ги тормози размерът даже и на повторната глоба. Така съгласно вносителите на плана вредите, които се нанасят върху естествената среда, са несравнимо по-високи даже и от в този момент препоръчаните стойности на санкциите. " Не са известни данни, в които страната или общините да са разходвали бюджетни средства за възобновяване на сходна нарушена територия и тези средства да са събрани от този, който е предизвикал увреждането ", написа в текста, на Петков, Борисов, Иванов и Пеевски.

Проектът съдържа текстове и във връзка с слагането на преместваеми обекти и уреди и върху употребената спомагателна комерсиална повърхност на територията на националните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци. С измененията се предлага разрешенията за слагане на краткотрайни търговски обекти, да се издават от основните архитекти на общините, въз основа на схеми, одобрявани от министъра на районното развиване и благоустройство вместо от министъра на туризма, каквато е практиката сега.

Предложеният текст на Закон за изменение и допълнение на ЗУЧК предлага и спомагателна отбрана на дюните, отвън случаите, когато те се намират на територия отвън обсега на предпазена територия, както и отбрана на плажовете от третирането им с тежка верижна и земекопна техника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР