Предложената мярка на правителството студентите и докторантите, приети по държавна

...
Предложената мярка на правителството студентите и докторантите, приети по държавна
Коментари Харесай

Предложението за безплатно обучение в държавните университети срещна отпор от синдикат

Предложената мярка на държавното управление студентите и докторантите, признати по държавна поръчка, да не заплащат семестриални такси, срещна отпор. Според синдиката " Висше обучение и просвета " към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) отпадането на таксите ще докара до липса на конкуренция сред висшите учебни заведения и намаление на качеството на висшето обучение. От синдиката оферират вместо за обезщетения за семестриалните такси парите да отидат за повишение на заплатите на преподавателите в университетите и неакадемичния състав и за качество на образованието, се схваща от публично мнение на профсъюза.

Миналата седмица министър председателят Николай Денков разгласи, че държавното управление предлага таксите за образование на студенти и докторанти в държавните университети, признати по държавна поръчка, да отпаднат. Като претекстове министър председателят уточни, че мярката е ориентирана към студенти, които изпитват финансови усложнения за образованието си. Промените бяха оповестени и като инструмент за битката с демографската рецесия и по-конкретно към кандидат-студентите, които желаят да продължат образованието си в чужбина, само че биха размислили, тъй като образованието им в български университет ще бъде гратис. За 2024 година нужните спомагателни средства за обезщетения са 150 млн. лева.

Синдикатът дефинира предлагането за отпадане на таксите за " изненадващо, несъответстващо, популистко и в несъгласие с дневния ред ". Допълват, че сходни съществени промени не могат да се вкарват без разбор на системата на финансиране, без вземане предвид с настоящото законодателство и без разговор с всички заинтригувани страни. Според синдиката по този начин препоръчаните ремонти в Закона за висше обучение ще доведат до липса на конкуренция сред държавните университети, до доста придвижване на студенти в разнообразни университети и до понижаване на качеството на просветителния артикул.

От синдиката декларират, че и в този момент улесненият достъп до студентски заеми обезпечава еднакъв достъп до висше обучение. " Не съществува икономическо предписание, съгласно което равният достъп до висше обучение е равнозначно на обучение без студентски и докторантски такси ", акцентират от профсъюза.

От профсъюза са на мнение, че в случай че опциите за споделеност и отговорност от страна на студента, университета, бизнеса и страната, избрани в Закона за висшето обучение, отпаднат, студентът се трансформира от сътрудник в просветителния развой в клиент, управителен не от вътрешната си мотивация, а от опцията за елементарен и непосреден достъп до просветителния запас.

От синдиката показват, че семестриалните такси, съотнесени към икономическата рамка на страната, са ниски. В някои университети таксите не са увеличавани с години. В някои професионални посоки годишните такси са два пъти по-ниски от държавните стипендии, които студентите получават (от 1 юли м.г. минималната месечна стипендия е 120 лева - бел. ред.). От синдиката акцентират, че не семестриалните такси, а високите разноски за прехрана в огромните градове е това, което затруднява студентите, докторантите и техните фамилии.

От профсъюза цитират данни от Националната карта за висше обучение, съгласно които половината студенти се образоват в по-малко перспективни специалности. Допълват, че:

в 8 професионални посоки над 50% от студентите се образоват в университети, за които има едва търсене на експерти и има ниска професионална реализация на завършилите;

в други 14 посоки обаче над 50% от висшистите имат висока и сполучлива реализация.

" В другите професионални посоки таксите са разнообразни. Всичко това по какъв начин ще се отрази на таксите по модела Денков ", питат от синдиката.

Синдикатът напомня въведената преди 5 години политика студентите, които се образоват по предпочитани посоки, да бъдат освободени от такси. При предпочитаните посоки финансирането е 100% от страната. От профсъюза допълват, че вследствие на тази мярка през последните години се следи нарастване в приемите в специалности като инженерни науки, химични технологии, физика, химия, морска техника и така нататък От синдиката се притесняват, че премахването на таксите за всички специалности ще направи предпочитаните посоки още веднъж непопулярни измежду претендентите.

" От това ще последва отлив на експерти от основни браншове на стопанската система, страната ще се лиши от резистентен и добре работещ инструмент за обвързване на търсенето на обучение с потребностите на пазара на труда. Крайното следствие ще е изчерпателен дисбаланс в търсенето и предлагането на работни позиции ", акцентират от профсъюза.

Като различен проблем в резултат на препоръчаните промени от синдиката показват заличаването на конкуренцията сред държавните университети.

" Ако до момента цената дефинира в огромна степен и качеството на просветителния артикул, в този момент цената ще я дефинира политическият кабинет на съответната ръководеща партия/и. Това крие голям риск от напълно очевидни обвързаности и зависимости на държавните висши учебни заведения от политическата обстановка ", декларират от профсъюза.

Оттам напомнят, че академичната година не съответствува с календарната (т.е. финансовата) година. Новите студенти постъпват през септември и за този интервал страната в никакъв случай не е осигурявала финансиране. Отпадането на студентските и докторантските такси ще докара до финансов дефицит в университетите при започване на всяка академична година, се споделя още в мнението. Припомнят, че в държавния бюджет за последните три години няма актуализация на средствата за висше обучение и по техни данни цялата система е ощетена с над 320 млн. лева " Това е видно от растежа на Брутният вътрешен продукт и каузи за висше обучение, който понижава от 0,76% на 0,6% за последните три години. Така висшето обучение в България е с най-нисък дял на финансиране в Европейски Съюз (1%) ", споделят още от синдиката.

От синдиката акцентират, че оповестените от премиера Денков 150 млн. лева за компенсиране на студентските и докторантските такси не са заложени в държавния бюджет за тази година.

Според синдиката плануваните 39 млн. лева в бюджета за повишение на приходите на работещите в държавните университети са незадоволителни. Според техни калкулации са нужни спомагателни над 44 млн. лева за нарастване на заплатите на преподавателите в университетите и за университетския състав. Ако в държавния бюджет има свободен запас 150 млн. лева, профсъюзът предлага:

Заплатите да бъдат увеличени, като 7 млн. лева са за университетския състав и 38 млн. лева за чиновниците с висше образование

50 млн. лева за комплексната оценка за качеството на обучението

50 млн. лева за повишение на коефициентите в професионалните направления

5 млн. лева за развиване на студентския спорт.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР