Предлаганото отпадане на ограничението за закупуване на земеделска земя от

...
Предлаганото отпадане на ограничението за закупуване на земеделска земя от
Коментари Харесай

Чужденци няма да могат да купуват свободно земеделска земя у нас. Засега

Предлаганото отпадане на ограничаването за закупуване на земеделска земя от задгранични жители няма да бъде обсъждано от Народното събрание най-малко към този момент.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е оповестила, че парламентарните партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи са постигнали консенсус поправката в Закона за собствеността и използването на аграрни земи да не се приема и внася за разглеждане от Народното събрание в този момент, оповестява News.bg.

Въпреки това в началото от Движение за права и свободи били срещу, като предложили два месеца да се мисли за решение и евродепутатите да бъдат включени в разискванията. Трябвало да се проведат и диалози с Европейската комисия (ЕК) и да се откри решение за ограничаване на свободното пласиране на земеделска земя.

Нинова от своя страна упорства за изключително съвещание на земеделската комисия и полемика на тематиката дружно с отрасловия министър Румен Порожанов.

 Скоро чужденци може да купуват земеделска земя у нас без ограничавания
Скоро чужденци може да купуват земеделска земя у нас без ограничавания

Това плануват законодателни промени, предлагани от отрасловото министерство

За вероятната смяна в нормативния акт заприказва точно Порожанов в края на предходната седмица. Тогава стана ясно, че скоро задграничните жители може да получат право да купуват земеделска земя в България без ограничавания.

Агроминистърът разгласи, че може да отпадне условието към купувачите да са обитавали в България през последните 5 години, с цел да могат да сключат такава договорка.

Още през 2015 година от Европейска комисия оповестиха, че започват процедура против България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия поради условията, възпрепятстващи покупката на земеделска земя в страните членки.

Тогава от Комисията обясниха, че регулациите в петте страни отварят вратата за дискриминационно отнасяне на вложителите от други членки на Европейския съюз (ЕС).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР