Предлаганите промени в Конституцията са добра основа да бъде намерен

...
Предлаганите промени в Конституцията са добра основа да бъде намерен
Коментари Харесай

Юрист: Проектът за конституционни промени бе внесен набързо и написан на крак

Предлаганите промени в Конституцията са добра основа „ да бъде открит рационален баланс. Някои от рекомендациите на Венецианската комисия би трябвало да бъдат чути и взети под внимание при идното гласоподаване на поправките “. Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria преподавателят по право доцент Христо Христев по отношение на отчета на комисията, обвързван с конституционната промяна в България, предлагана от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

„ Становището на Венецианската комисия от една страна удостоверява едните промени, от друга подлага на критика оферти, които не са съответно стимулирани “, добави Христев.

„ Проектът е квалифициран и импортиран малко бързо, ненапълно на крайник и без да бъде извършено необятно разискване с професионалната общественост “, счита той.

Относно премахването на фигурата на основния прокурор, юристът разяснява, че тя не се отстранява, а се лимитират някои негови пълномощия. Според него „ посредством спомагателната законодателна уредба да бъдат пресечени нездравословните практики, които се виждат към сегашния стадий в работата на прокуратурата “.

А във връзка предложенията за ограничение на ролята на служебните държавни управления, Христев разяснява, че през последните 2 година „ от едно техническо държавно управление влязохме в логиката то да чертае дълготрайни тактики, да взема стратегически решения... министрите да са пълновластни “.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР