Предлаганите от парламента изменения в съдебния закон, с които се

...
Предлаганите от парламента изменения в съдебния закон, с които се
Коментари Харесай

Асоциацията на европейските съдии изумена от недемократичния ни съдебен закон

Предлаганите от Народното събрание промени в правосъдния закон, с които се вкарва условието всички магистрати да заявяват участието си в съсловни организации и които лимитират финансирането им, имат сковаващо деяние. Това се споделя в писмо на Европейската асоциация на съдиите до ръководителя на Народното събрание след признатите на първо четене противоречиви промени в Закона за правосъдната власт.

С последните промени в закона бе въведено задължението за обявление на участие в съсловни организации и масонски ложи, т.е. " секрети, и/или неофициални организации и общества ". Това обвързване обаче обхвана единствено новопостъпилите в тези организации магистрати, от него бяха изключени заварените случаи.

Предлаганите от третия кабинет на Бойко Борисов промени, в случай че бъдат признати дефинитивно, ще обиден всички магистрати, които ще би трябвало да заявяват участието си в съсловни организации.

От европейската асоциация на съдиите напомнят, че още през октомври 2016 година на своя среща са разискали условието в България съдиите да заявяват пред Висш съдебен съвет всички свои действия, в това число участието си в професионални организации. Тогава асоциацията взе единомислещо решение да изпрати до българските управляващи - държавно управление и парламент писмо, с което насочва зов за предприемане на дейности за изменение на условието с изключване на професионалните сдружения на съдиите от неговия обсег.

В днешното си писмо асоциацията повтаря казаното и преди - че правото на съдиите да членуват в професионални сдружения е " значимо, защото цели да укрепи тяхната самостоятелност и се признава според интернационалните правила на правото и аналогични рекомендации на Организацията на обединените народи ".

" Изискването за обявление на такова участие пред Висшия правосъден съвет — органът, взимащ решения по всички въпроси, свързани с кадровото развиване на съдиите — има сковаващо деяние и възпира упражняването на правото на свободно сдружаване ", аргументират се още европейските съдии.

Според тях условието за обявление на участие на магистратите в съсловни организации не е подбудено от забележима цел. Те допълват, че сходно участие на съдиите не влиза в несъгласие с тяхна правораздавателна функционалност по обсъждани каузи. Напомнят, че съдиите така и така заявяват, в случай че имат частен интерес с отношение към решаваните разногласия.

" Включването на обвързване за обявление на участие в професионални организации не преследва законна цел, подкопава правото на сдружаване и влиза в прорез със съгласуваната в София политика за подсилване, а не уязвяване, на сдруженията на съдии.

Следването на тази съгласувана " политика от София " е кардинален въпрос не на последно място заради признатия от министрите на правораздаването на страните - членки на Съвета на Европа, План за деяние за самостоятелност на правосъдната власт на срещата им на 21 април 2016 година в София ", пишат още евромагистратите.

Те предизвестяват, че използването на признатия от Народното събрание на първо четене Закон за правосъдната власт ще се трансформира в спънка за свободното сдружаване на магистрати в професионални организации, като редом с това ще наложи възбрана за присъединяване им в управителните органи на организации, учредени взаимно с представители на други правни специалности.

В писмото за европейската съдийска асоциация се разяснява и предлаганата възбрана дейностите на професионалните магистратски организации да бъдат финансирани посредством присъединяване в планове.

" Държим да отбележим, че присъединяване на съсловните организации в такива планове е належащо, с цел да се обезпечат действия като образуване на навременни професионални полемики, образования, срещи сред магистрати, присъединяване на външни лектори, продан с задгранични сътрудници, издаване на наръчници, справочници и друга правна литература ", написа в него.

Европейските съдии дефинират като " неуместни и нерядко присъщи на недемократични общества доводите, изложени в претекстовете към плана, че се постанова предлаганото ограничаване, с цел да се предотвратят зависимости от " задгранично въздействие ".

Те приключват писмото си с още един зов към българския парламент и държавно управление за изключване на професионалните сдружения на магистрати от обсега на проектозакона за изменение на правосъдния закон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР