Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да

...
Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да
Коментари Харесай

Ръст на цените на жилищата със 17% през 2022 г., търсенето остава голямо

Предлагането на жилищни парцели и през идната година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен обичайните аргументи като персоналната нужда и устрема за несъмнено влагане на средствата, налице са и спомагателни фактори за катализиране на интензивността. Това показват от Националната асоциация на строителните бизнесмени /НАСП/ в упованията си за идната 2022 година.
„ Трайна наклонност е вътрешната миграция – от ден на ден хора не престават да се местят към огромните градове, където могат да намерят по-добри приходи и условия за живот. Големите градове са желани и от тези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, с цел да се открият трайно. И двете групи са дейни купувачи на имоти”, споделя Георги Шопов, ръководител на НАСП.

Според него, измежду основните фактори, които ще окажат мощно въздействие на строителния бранш следващата година, е и стремежът на хората към възстановяване на средата, която населяват. Вече е устойчива групата от купувачи, които досега са живели в панелни жилища, само че разполагат със заделени средства, които вземат решение да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират договорката, те или продават остарелия панелен парцел, или употребяват ипотечен заем.

„ Ниските лихви по ипотечните заеми и лесният достъп до тези заеми също ще повлияе в посока увеличение на търсенето през 2022 година Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко съмнения у хората какво да вършат със спестяванията си – тези купувачи желаят да предпазят свободните си средства от обезценяване”, споделя още Георги Шопов.

Според него, освен интензивността и ползата на купувачите ще са причина предлагането да не може да „ догони” търсенето. Фактор за това са и някои усложнения при построяването на нови планове. Като такива Шопов показва огромната административна тежест при реализацията на всеки нов обект, само че и дефицитът на свободни терени с подобаваща построена инфраструктура.

Според НАСП през 2022 година ще станем очевидци на спомагателен растеж в цените, който ще бъде към 17%, като главната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията показват, че все още растежът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 година Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишение на цените е административната тежест в капиталовия развой, която води до понижаване на предлагането, а оттова – до повишение на цената на крайния артикул, разясняват още от НАСП.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР