Предлагаме мерки, с които гражданите ще спрат да бъдат куриери

...
Предлагаме мерки, с които гражданите ще спрат да бъдат куриери
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Няма реформа, която да не разчита на технологиите

Предлагаме ограничения, с които жителите ще спрат да бъдат куриери на администрацията Стари зависимости и остаряла корупция спъват измененията в страната Видеонаблюдението на изборите е една спомагателна мярка за повишение на доверието България, в която желая да пребивавам и да отгледам децата си, е тази, в която човек се усеща спокоен Нашата цел е позитивно държавно управление, което тихичко да си прави работата, сподели Божидар Божанов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

Божидар Божанов е първият министър на електронното ръководство в България. Той беше член на държавното управление, което ръководи от декември 2021 година до август 2022 година Член е и на Изпълнителния съвет на " Да, България! ". За осем месеца той съумя да сложи политиката за електронно ръководство и рационализация на най-високо държавно равнище. Ръководеното от него министерство приготви законови промени, с които да направи електронното ръководство работещо и налично за жителите, увеличи равнището на киберсигурност в държавната администрация и вкара антикорупционна бистрота. Съвместно с други министри от кабинета приготви законодателни промени за понижаване на административната тежест и подкрепя редица институции да стартират цифровизация на вътрешни процеси и услуги. Божидар Божанов е ИТ специалист и бизнесмен, oсновател на компания за киберсигурност. Завършил Голдсмитс колидж, част от лондонския университет.
-->
Божидар Божанов е претендент в листата на коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България " в 23 МИР в София. Преференция 109.

 

- Г-н Божанов живеем в серпантина от избори - 5 пъти за 2 години. Какво съгласно Вас спъва измененията в страната?

- Промените се спъват от политическото блъскане, което пропуща националния интерес - виждате и в тази акция по какъв начин главната задача на нашите съперници е да кажат какъв брой сме неприятни ние, а не какво ще бъде бъдещето на страната. Спъват ги остарели зависимости, остаряла корупция, която има своето завещание и в днешния ден. Спъва ги и прокуратурата, която пази тези зависимости.

- Имате принос в написването на програмата на " Продължаваме промяната - Демократична България ", какъв е той?

- Моят принос е главно в частта за дейно ръководство и за електронно ръководство. Там сме разписали редица ограничения за цифровизация, за това жителите да спрат да бъдат куриери на администрацията, да понижим бюрокрацията, страната да стане по-прозрачна, да разгласява от ден на ден и повече данни за това по какъв начин действа. Целта е както да улесним жителите и бизнеса, по този начин и да понижим корупционния риск.

Електронното ръководство, като инструмент за рационализация на страната, е наш главен приоритет. Почти няма промяна, която да не разчита на технологиите и по тази причина не преставам с оптималната мотивация работата по тази задача.

- Смятате ли че Обединението ще успее да образува държавно управление и какви би трябвало да са неговите първи задания?

- Целта на обединяването е да получи първия мандат и да образува държавно управление. Задачите на това държавно управление са много ясни. По-силна интеграция в ядрото на Европейския съюз, в това число Шенген, осъществяване на Плана за възобновяване, тъй че да стигне до хората; рационализация на армията и правосъдната промяна, която е същина пред скоби тя е нужното изискване всичко останало да се случи както би трябвало. Нашата цел е да предложим положително държавно управление, което тихичко да си прави работата, тъй като служебният кабинет няма хоризонта, поддръжката, а в някои случаи и визията, с цел да свърши тези задания.

- Фалира ли страната? Това е въпросът, който взриви общественото пространство по средата на акцията. 

- Дори министърът на финансите в последна сметка удостовери това, че страната не банкрутира. Това, което виждаме от закъсняващите данни на Министерство на финансите е, че може би има проблем със събираемостта. ДДС-то за януари е под ДДС-то за предходната година, което е проблем. Според Национална агенция за приходите проблем към март месец няма, само че това акцентира казуса, че данните не са налични в действително време и може да се спекулира. По време на нашия мандат ние направихме много стъпки към издание на много данни свързани с бюджета, да вземем за пример с всяка една транзакция, за която страната заплаща към даден частен индивид. За страдание служебният кабинет спря тази процедура, само че нашето постоянно държавно управление ще я възвърне. Ще публикуваме и данни за приходната част в действително време, а не с месец забавяне.

- Гражданите не престават да са куриери на администрацията? Какво поставя кол в колата на дигитализацията?

- Гражданите не престават да са куриери на администрацията, тъй като администрацията намира оправдания и пояснения да продължава да желае удостоверения, бележки, свидетелства и всевъзможни други хартийки. Това, което ние сме подготвили е едно изменение в закона, което не просто го не разрешава, а приравнява служебното събиране по електронен път с това да донесем бележката на мястото. Т.е. всякога когато би трябвало да носим записка администрацията ще може и ще би трябвало да я събере по длъжностен път. От там нататък всичко ще зависи от волята на изпълнителната власт да приложи този закон.

- Камерите ще трансфорат ли изборите в един мега " Биг Брадър ". Машините по вашите думи са превърнати в принтери, само че за какво съгласно Вас би трябвало да се гласоподава с машини?

- Видеонаблюдението на изборите е една спомагателна мярка за повишение на доверието. То никога няма да стане " Биг Брадър ", никога няма да рискува тайната на вота, защото се включва след края на изборния ден. Целта му е да служи като механизъм за предварителна защита на евентуални изборни операции. Когато членовете на секционната комисия знаят, че има видеозапис е доста по-малко евентуално да създадат умишлено някакви нередности. Искам още един път да подчертая, че камерите няма да бъдат включени по време на изборния ден, а след него, с цел да не се употребяват те като инструмент за заплашване и напън.

Първо, данните от машинното гласоподаване се записват на флашките и могат да бъдат съпоставени с преброеното в секциите. Второ, не може да има невалидна машинна бюлетина. Притесненията, които имат хората е, че секционната комисия преднамерено дефинира една или друга бюлетина като недействителна, а когато имаме разпечатка от машината тя не може да бъде оповестена за недействителна, така не използваме химикал, не излизаме от квадратче, никой не може да драсне по нея, тъй че по тези две аргументи въпреки всичко е по-добре, с цел да бъде регистриран нашият глас да използваме машината в изборния ден.

Ако хората дадат отново на хартиената коалиция болшинство, най-вероятно цялостното унищожаване на машините ще бъде идната им стъпка. Броенето на хартиените бюлетини ще удължи приключването на изборния ден. Хубавото е, че това ще става пред камера, с цел да видят хората хаоса, който сътвориха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия с измененията в Изборния кодекс.

- Вицепремиерът Демерджиев загатна, че има данни, че управлението и пазаруването на гласове се случва сега свободно? 

- От наша страна взимаме всички ограничения, с цел да има почтени избори. Целта на платформата Ти броиш е да събере във всяка секция задоволително членове на Секционната изборна комисия и наблюдаващи, тъй че да не се употребява като опция за замяна на вота това, че на един човек може да му се наложи да излезе от помещението, както знаем, че се е случвало.

Дори в някои секции да няма видео лъчение, ще има видеозапис. Превантивната функционалност ще бъде налице.

Самото пазаруване на гласовете обаче става преди изборния ден и там би трябвало Министерство на вътрешните работи да постави всички старания, с цел да ограничи тези порочни практики.

- Какво очаквате от изборния ден?

- Очакваме, както постоянно се случва, в нашата част на политическия набор в допълнение готовност на гласоподавателите, по-убедителна победа, в сравнение с са предвиждали социолозите и в последна сметка предпоставки за устойчиво ръководство.

- Каква е вашата България? България, в която желаете да живеете и да отгледате децата си?

- България, в която желая да пребивавам и да отгледам децата си, е тази, в която човек се усеща спокоен. Човек се усеща спокоен за личната си вероятност, за своите родители, за своите деца, че ще има за тях качествено обучение, че ще има качествено, налично и навременно опазване на здравето, че домът му, че собствеността му, че бизнесът му са предпазени от правоохранителните органи и че страната не го натоварва с непотребна администрация, административна тежест или данъчна тежест.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР