Предлагаме максимална скорост за движение с тротинетки да е 25

...
Предлагаме максимална скорост за движение с тротинетки да е 25
Коментари Харесай

Затягат правилата за електрическите тротинетки в столицата– въвеждат забрани за движение и глоби

„ Предлагаме оптималната скорост за придвижване с тротинетки да е 25 км/час. Тя да важи за персоналните и тротинетките чартърен. По данни на КАТ в София за две години имаме над 1600 нарушавания, глобени от Министерство на вътрешните работи. Най-притеснителни са произшествия, при които се удрят пешеходци “, съобщи ръководителят на СОС Георги Георгиев. Столици като Виена, Париж и Прага също са с сходно ограничавания, уточни той.  2000 са тротинетките чартърен по тази причина три са направленията на ограничения.

На първо място се не разрешава придвижването на тротинетките в паркове, градини, площади, тротоари и пешеходни зони.

Тротинетките могат да бутат през посочените места. „ Задължаваме компаниите, които отдават тротинетки чартърен, да лимитират софтуерно скоростта на тротинетките, като в паркове и градинки то ще е до 5 км/час. Личните тротинетки също ще се бутат. Глобата е 50 лв. “, изясни ръководителят на СОС.

Следващата възбрана е, че се уголемяват възбраните за паркиране на тротинетки като към този момент ще влизат пространствата до метростанции, детски площадки, паркове, градини, входове. „ Ако си паркирате тротинетката на погрешно място да продължи да ви се таксува. Ще разчитаме на съзнание на хората, както и на операторите разпоредбите да се съблюдават “, добави Георгиев.

Фирмите, които дават тротинетки, са длъжни, в случай че те са разхвърляни безсистемно, да ги приберат в границите на 4 часа. „ Не разгласяваме война на електрическите тротинетки. Те са бърз и екологичен превоз. Не желаеме да създадем компликация, само че желаеме да осигурим безвредна градска среда “, изясни ръководителят на Столичен общински съвет.

От 500 до 1000 лева е размерът на санкциите за компаниите, в случай че се откри, че не са въвели ограничаването, тяхна тротинетка се кара с над 25 км/ч. или е паркирана погрешно. За непремахването на разхвърляни тротинетки в границите на тези 4 часа санкцията за компаниите е от 300 до 500 лева

Промените следва да влязат в действие до месец, като преди този момент следва да бъдат гласувани от СОС, което ще се случи при започване на юли.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР