Предлага се промяна в методиката за определяне на линията на

...
Предлага се промяна в методиката за определяне на линията на
Коментари Харесай

Предлага се промяна в методиката за определяне на линията на бедност

Предлага се смяна в методиката за установяване на линията на беднотия. Проектът на разпореждане на Министерски съвет е оповестен на страницата на общественото министерство и на портала за публични съвещания. Срокът на публичното разискване е до 9 август.

С плана на разпореждане се оферират промени, произлизащи от следните условия: от една страна, всички документи на Европейската комисия в региона на бедността и общественото включване се основават на данните от проучването EU-SILC, както и всички национални стратегически документи употребяват линията на беднотия, избрана от проучването EU-SILC; въпреки това, се предлага разширение на опцията за установяване на линията на беднотия, когато последната бюджетна прогноза за настоящата година планува спад на Брутният вътрешен продукт и заетостта, и такива спадове се регистрират от Национален статистически институт за предходното тримесечие на годишна база, като критериите за използването му се преобразуват от наложителни във опция за избор, се показва в отчета на обществения министър.

Необходимо е да се употребява един индикатор за установяване на бедността - линията на беднотия, избрана от проучването EU-SILC, като по този метод ще се употребяват едни и същи показатели/данни в политики по приходите, по общественото включване, в областта на общественото подкрепяне, в региона на пълноценния живот на хората с увреждания, подоходната политика и други Определянето на линията на беднотия от проучването EU-SILC ще има позитивен резултат върху опциите в границите на държавната политика в обществената сфера да се вкарат справедливи механизми, свързани с линията на беднотия, и да се разшири полето на нейната приложност.

Предложението е да се премине към установяване на линията на беднотия, според SILC, без промяна.

В последната Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза от декември 2020 година се планува за 2021 година растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,5 на 100, коефициент на безработица от 5,2 на 100 и растеж на заетостта от националните сметки от 0,9 %. Последните данни от Национален статистически институт за първо тримесечие на 2021 година регистрират спад на Брутният вътрешен продукт от 1,8 на 100 на годишна база. За първо тримесечие, по данни от наблюдението на работната мощ, коефициентът на безработица е 6,3 на 100, заетостта по данни на националните сметки понижава с 2,5 % на годишна база. Тези резултати дават съображение и дефинират нуждата от търсене на благоприятни условия за смяна в механизма за установяване на линията на беднотия за страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР