, предизвикала 1900 реакции, 676 коментара и 291 споделяния, твърди,

...
, предизвикала 1900 реакции, 676 коментара и 291 споделяния, твърди,
Коментари Харесай

Проверка на факти: Изключени ли са руските класици от матурите в Русия?

, провокирала 1900 реакции, 676 коментара и 291 споделяния, твърди, че съветските класици са изключени от матурите в Русия.

Твърди се, че творбите на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Гогол и други класици от златния век на съветската литература са отстранени от единния държавен изпит в Русия. Твърдението се основава на .

Конспектът е прегледан в , което вижда, че в него липсват с изключение на към този момент цитираните класици, само че въобще създатели от 18 и първата половина на 19 век. Сред тях са още Денис Фонвизин, Гавриил Державин, Василий Жуковский, Александр Грибоедов. За сметка на това за подготовката за матурите е включен създателят на " Млада армия " Александър Фадеев и други творби от времето на Втората международна война.

Тази информация провокира вълна от отвращение от страна на съветски учители, учени и общественици в обществените мрежи:

" Възмущението на учителите по съветски език и литература в цялата страна не може да се опише с думи... Това е тип бойкот против съветската просвета ",.

Според учителите измененията значат, че учениците няма потребност да четат Пушкин, Гогол и Лермонтов, тъй като това няма да се отрази на оценките им.

След бурната реакция идва " Рособрнадзор ". Обяснението е, че образователната стратегия е по този начин структурирана, че от 5-и до 9-и клас се учат упоменатите създатели, а в 10-и и 11-и клас се учат създатели от втората половина на 19-и до началото на 21-ви век, само че в дилемите от матурата се изискват съпоставения и с други интервали, в това число времето, през което са творили Пушкин и другите класици.

Министърът на образованието Сергей Кравцов също дава пояснение в телевизионно изявление, а организация ТАСС цитира формалното известие на неговото ведомство.

" Разпространената по-рано информация за изключването на творби на Жуковски, Грибоедов, Пушкин, Лермонтов, Гогол и други от дилемите на Единния държавен изпит не дава отговор на действителността ", се споделя .





Това не е единствената сериозна смяна в образователните стратегии за тази година. През август в Русия бяха показани нови учебници по история за 10 и 11 клас, съгласно които съветските бойци са избавили мира през 2014 година при анексирането на Крим, а главната цел на Запада е дестабилизирането на Русия.

С новите учебници се работи от началото на тази образователна година, която стартира на 1 септември. Тези промени също са отразени . Сред въпросите има такива, свързани с войната в Украйна, наричана от Кремъл " специфична военна интервенция ".

Заключение:

Твърдението е манипулативно. Промени в конспекта за матурите в Русия през актуалната образователна година фактически има и те са оповестени публично на страницата на съветската работа за обучение " Рособрнадзор ".

Промените засягат както изпита по литература, по този начин и по история, като са включени въпроси и създатели от новата история на Русия. Това не значи, че учениците не би трябвало да четат съветските класици, само че проучването им е в по-малките класове, гласи формалното опровергаване.

Факт е обаче, че Пушкин, Лермонтов и Гогол липсват от черновата на конспекта за матурите в Русия.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на Българска национална телевизия и да сигнализирате на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР