Предизборните месеци в България са златна мина за всеки, който

...
Предизборните месеци в България са златна мина за всеки, който
Коментари Харесай

Великото преселение - от болниците в парламента

Предизборните месеци в България са златна мина за всеки, който би желал да събере материал за треторазреден филм от който и да е род. Нагледали сме се на какво ли не и започващата публично акция не прави изключение. Размисли и мнения за политическите изчадия, които се образуват и крият зад думичката " коалиция ", са безсмислени. Както са се пръкнали, по този начин и ще си отидат. Само меметата за тях ще изплуват на места. Не по-голям смисъл имат и разсъжденията за звездите, засилили се към Народното събрание. Можем единствено да им пожелаем да не се клатушкат на прага му, ту вътре - ту вън, като избелели миналогодишни мартеници, както се случи с Калин Вельов.
За всяка акция партийният мозъчен концерн измисля нови залъгалки за народа. Не може да се отхвърли, че в последно време концепциите му се бяха изчерпали. Точно тук настава забавната и новата страна на тазгодишната акция за парламентарни избори. Ударен от пандемията, светът откри едно нещо – хубаво е решенията да се взимат от експерти. Българската политическа класа разбра накъде духа вятърът и с държанието, посланията, и с кандидатурите си споделя едно: обещаваме ви меритокрация (управление на заслужилите, способните)!
Показателно за това е и Великото преселение от лечебните заведения в Народното събрание. Доцент, професор, пулмологът доктор, здравният министър професор. Упорито се носят клюки, че ни чака и борба на генералите сред Мутафчийски и Радев на президентския избор.
Хората, които вложиха целия си опит, познание и сили, с цел да обуздаят пандемията у нас, в този момент се явяват на избори. Прочетете още веднъж горното изречение.
Някой зевзек би се пошегувал, че предстоят не избори за парламент, а референдум на тематика " За или срещу маските ". Новините за това кой доктор в коя партия е отишъл са толкоз забавни, колкото и тези за прехвърлянията в европейските футболни грандове. Кристиано е Роналдо в Манчестър, Мадрид и Торино, само че никога в Бистрица. По същия метод, по който Мангъров, Чорбанов, Ангелов, Симидчиев са прелестни експерти в лечебните заведения. И не тъй като не стават за политици, а тъй като политиката ни е бистришка, без значение от абревиатурата или цвета, с които се кичи. Самият факт, че партиите се юрнаха да обгрижват медицинските лица на битката с вируса, демонстрира неналичието на политическа кръв както в структурите, по този начин и в концепциите им. Тоест в нашето бъдеще.
Опитът да употребяват лекарите и техния медиен багаж, с цел да заемат повече места в Народното събрание, ще бъде оценен от гласоподавателите уместно. Той не може да скрие неналичието на управнически стратегии, мощно водачество и вероятността за развиване. Не дава отговор и на най-съществения въпрос, който би трябвало да изясни цялата политическа класа, дружно с хората гравитирали към и решили най-сетне да се включат в нея: в действителност ли се пробвате да ни внушите, че 10-15 мощни кандидатури за депутати ще трансформират нещата или сега най-важни са сметките на местата в Народното събрание?
В чисто човешки проект е тъжно за самите лекари и експерти, които се надяват, че ще с влизането си в Народното събрание ще съумеят да надделеят над статуквото. Те в действителност са способни и не бих желал да виждам обясненията им след няколко години, прекарани в политиката. Достатъчно беше мълчанието на министър Ангелов след въпроса на Миролюба Бенатова за корупцията в Правителствена болница.
В края е редно дебело да се подчертае огромното " НО ". 2020 година ни даде още един урок – нищо не е несъмнено, изключително сигурното. Затова и идните избори са от изключителна значимост. Резултатът от тях ще покаже нещо доста повече от лицата в идващия парламент. Вотът ще е мерило за еволюцията на обществото, за устрема му към развиване, промени, погледа му към бъдещето. Първото придвижване, което може докара до напълно нов политически калейдоскоп.
Автор: Андон Мутафчиев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР