Предизборната кампания в изборите за народни представители на 2 април

...
Предизборната кампания в изборите за народни представители на 2 април
Коментари Харесай

Днес в полунощ започна предизборната кампания за изборите на 2 април

Предизборната акция в изборите за народни представители на 2 април стартира в среднощ и ще завърши в 24 часа на 31 март.

14 партии и 7 обединения са записали 5 621 претенденти за депутати, а в няколко региона са издигнати и самостоятелни претенденти.

Изборният кодекс изисква предизборната акция да се води на български език, а жителите, партиите, обединенията, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, както и посредством доставчиците на медийни услуги.

Предизборните събрания са обществени. За реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерство на вътрешните работи.

Кампанията в медиите се води в печатни издания, в такива популяризирани посредством електронната съобщителна мрежа и в онлайн новинарски услуги и осведомителни организации. Не са медийни услуги обществените мрежи - Facebook, Туитър и други, както и персоналните блогове.

При лъчение, издание и разпространяване на платени форми на отразяване на предизборната акция доставчиците на медийни услуги ги отделят посредством образен, звуков или аудио-визуален знак, който съдържа надпис или звуково известие, че материалът е заплатен.

Забранява се унищожаването и заличаването на пропагандни материали, публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; потреблението на такива, които заплашват живота и здравето на жителите и пречат на сигурността на придвижването.

Забранено е разпространение на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави, честа, достолепието и положителното име на претендентите за депутати.

В пропагандата не могат да се употребяват герба и знамето на Република България и/или на непозната страна, както и религиозни знаци или изображения, като религиозните ритуали не са пропаганда. А такава не може да има в държавния и общински превоз и в държавните и общински институции и компании.

В комерсиалната реклама също не би трябвало да има политически внушения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР