Предизборната кампания премина на фона на спецакции в цялата страна

...
Предизборната кампания премина на фона на спецакции в цялата страна
Коментари Харесай

Хванат в крачка! Новорегистриран на адрес: Дадоха ми снимка за кого да гласувам, дадоха ми 10-20лв

Предизборната акция мина на фона на спецакции в цялата страна и десетки сигнали за платен избор и разнообразни нарушавания. Екипът на NOVA потегли по следите на измами с адресни регистрации в град Земен. Един от първите градове, посочени от Регионалното министерство с цели 180 регистрации по сегашен адрес, направени при започване на годината. Подозрението е, че това са евентуални гласоподаватели за локалните избори. Собственици на парцели инцидентно разбрали, че на хартия живеят с непознати в личния си дом.
„ Случайно кметът ме видя и ми вика, че съм пуснал тъжба. Каза ми още: „ Нали на теб не ти се занимаваше – аз да ти направя услуга ти попълних декларацията ”, изясни Стоян.
Георги също инцидентно научава, че в бащиния дом на брачната половинка му са вписани няколко души. „ Доколкото разбрах са шестима – от Дупница и Кюстендил ”, уточни той.
И двамата споделят, че са видели документите, върху които техният автограф бил подправен. Регистрациите са направени в локалната работа ГРАО, а служителката призна пред екипа на медията, че е направила длъжностно закононарушение.
„ Някои хора ги видях персонално, само че не всички. По закон са длъжни да участват. Документите за мен са изрядни. Изпълнявах си моята служба, знам че съм нарушила закона ”, съобщи служителката. Кметът на Земен Димитър Сотиров отхвърли да отговори на въпросите.
Двама от записаните в обитаемото място признават:
„ Аз съм от Хасково и в Земен нямам никакви познати. Не знам за регистрите, нищо не знам ”, споделя Калин.
„ Нямам парцел там, а другар. Приятелят ми е претендент за общински съвет. Казва се Димитър Димитров ”, изясни Карми Саид Кодас.
След констатирането на спомагателните адресни регистрации би следвало всички те да са дерегистрирани и да нямат право на глас. В хода на следствието на Мариета Николаева стана ясно, че в съда в Перник е постъпила тъжба против това от 71 души.
Гласували ли са тези хора и повлияли ли са на изборите там? След вота на 29 октомври медията потърси отново ,,героите “. Калин признава, че е дал своя вот. Непознат го взел с кола и го закарал до урната в Земен.
На въпрос дали някой е влезнал с него, с цел да гласоподава, Калин сподели: „ Този същият. Не знам какъв е и по какъв начин се споделя. Обясни ми за фотографията и това е ”, изясни той. И добави, че е имало доста хора, събрани да гласоподават. Лично на него му дали „ 10-20 лв. ”.
Другия воин от следствието – Карми, който също признава, че е дал своя вот. „ Да, гласувах в Жабляно за моя другар ”, твърди той.
Карми е регистриран в къщата на Димитър Димитров, претендент за общински консултант, който беше определен на първия тур. Проверка на полицията посочила, че в дома му с село Жабляно от началото на годината са записани освен Карми, само че и още 29 души. След следствието предходната неделя, Димитров беше задържан от пернишката полиция за закононарушения срещу политическите права на жителите.
„ Бях определен за общински консултант с 50 и няколко гласа, не знам. В никакъв случай не съм плащал на хора. Какво за адресните регистрации? Няма адресни регистрации, направени за гласоподаване ”, сподели Димитров.
„ Изяснява се неговата съпричастност във връзка направени документи за регистрация на лица на територията на община Земен. На един адрес има над 30 лица ”, разяснява началникът на „ Икономическа полиция ” към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.
При обиска в дома му полицията е разкрила лист с над 110 лица, парична сума – 30 000 лв., 3000 $ и 9000 евро, както и пропагандни материали на името на единия претендент за кмет в Земен. Открити са и празни бланки за регистрация на лица по непрекъснат адрес и за гласоподаване по сегашен адрес. Въпреки тези доказателства, прокуратурата не му е повдигнала обвиняване.
Проверката сподели, че двамата герои са имали право да гласоподават, тъй като са част от жалбата, подадена в пернишкия административен съд. Той е отменил заповедта за дерегистриране и те са останали в изборните описи.
При акция на пернишката полиция в района бяха арестувани още трима души. Сред тях и строителният бизнесмен Димитър Барбуков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР