Предизборната кампания може да е стресоваЗагадка е как ще преборим

...
Предизборната кампания може да е стресоваЗагадка е как ще преборим
Коментари Харесай

Машините за вота не дават протокол, а касови бележки

Предизборната акция може да е стресова Загадка е по какъв начин ще преборим българите в чужбина, споделя Татяна Буруджиева в изявление за вестник СТАНДАРТ
Следващите избори чукат на вратата. В тях занапред ще забележим по какъв начин работят измененията в Изборния кодекс. Кое е позитивно и какви са подводните камъни, разяснява политологът Татяна Буруджиева

- Г-жо Буруджиева, към този момент сме в политическа рецесия, докога ще продължи?
- Трудно мога да кажа докога ще продължи това. Няма никакви логичен и смислени причини за какво не поемат отговорност политиците. Те даже не поемат отговорност да поработят за своето електорално наличие. Освен ГЕРБ, който предложи състав на държавното управление и той не беше признат от Народното събрание, останалите политически партии даже не предложиха кабинет, с цел да можем като гласоподаватели да си кажем - ето, те в действителност ни показват какви хора ще предложат да ни ръководят. Това е една тънка мотивация да бъдат подкрепени на идващите избори. Една политическа партия, по разпоредбите на политическия маркетинг - посредством фрагментите, които демонстрира, дава чувството за непоклатимост. Чрез тях гласоподавателите могат да схванат какви са политиките, които се оферират. В актуалния свят е ужасно значима тази персонализация. " ИТН " използваха в чисто преносен смисъл своето предложение за министър председател, като споделиха: имаме първенец по шахмат, значи ще ги матираме. И публицистите подхванаха тази тематика. Докато при Българска социалистическа партия остана само символиката - каквото кажат другарите. Това беше мощно обръщение, имаше потребност от него, на Нинова й беше належащо да подчертае това.
- Каква е вашата прогноза?
- Когато използваш една политическа рецесия за реклама, за решение на чисто партийни задания, доста мъчно е да се каже какъв брой време ще продължи. Когато политиците са насочени към проблемите на хората и когато са подготвени да вземат решение проблемите, които произтичат от обективната обстановка, тогава може да се направи някакви логическа прогноза. В момента не може да се предвижда, тъй като незнайните са прекалено много. Периодът до идващите избори е доста къс, с цел да се трансформират желанията на гласоподавателите. Или ще има една акция, която ще предложи доста странни неща, по доста плевел метод ще се опита да се развие, с цел да може да предизвика по-стресово държание на гласоподавателите, или в случай че това не се случи, картината няма да е доста по-различна от сегашната. Да, може да влязат още субекти - един или двама. Но това не взема решение казуса за съставяне на държавно управление. И може да вършим непрестанно избори и да стигнем до обстановка, в която една парламентарна република работи без парламент.
- Как виждате ролята на президента в сформирането на новата ЦИК?
- След като ЦИК се образува с декрет на президента, това значи, че той поема отговорност. За първи път президент ще бъде вкаран с втори инструмент в процеса за правене на избори. Служебният кабинет е разказан от Конституцията, че се ползва при изключителни условия. Вероятно има такива условия, с цел да бъде претрупан президентът със символичната отговорност за работата на ЦИК. Консултациите ще могат да дадат на президента да има някакви публично значими причини. Това е като в изборния кодекс - мъчно можеш да видиш механизмите за адекваното решение на зародилите въпроси.
- Какво е мнението ви за измененията в Избирателния кодекс и на това, че пропорционалната ситема ще важи до идващите постоянни избори?
- Проблемът тук е, че няма препоръчана друга система, която да размени пропорционалната. Следващият парламент ще би трябвало да свърши тази работа. Тоест ти задължаваш един предстоящ парламент да извърши някаква работа, което е безусловно неточно. Знаете, че всичко, което е импортирано в този парламент, би трябвало още веднъж да бъде импортирано в новия и да се създаде несвършената работа.За мен казусът в измененията е, че половината от текстовете за опцията за надзор в другите равнища на организация, реализиране и наблюдаване на изборите касаят наличието на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като това е единствената партия, която има евродепутат, само че няма национално посланичество. Така и не можах да схвана тъй като трябваше да се създадат тъкмо тези промени в Избирателния кодекс. При доста късото време, в което те работиха, можеше да си спестят някоя и друга минута за нещо по значително по кодекса.
- Смятате ли, че новите изборни правила ще подсигуряват почтени избори?
- Категорично можем да кажем, че това не е нов кодекс, това е изменен кодекс. Аз постоянно съм била срещу каквито и да било кръпки на който и да е закон. Това е ужасна болест, която първоначално беше детска, в този момент стартира да наподобява на старческа. Сега хората си споделят: ето, нов кодекс, в този момент ще имаме нови почтени избори. Но да си го кажем напряко - трансформират се единствено две неща. Едното е обвързвано с регистрациите и метода, по който можеш да получиш документ за гласоподаване. Неслучайно националните избори изискват някакъв вид уседналост. Логиката е, че хората, които си заплащат налозите, би трябвало те да вземат решение, тъй като ти даваш на политиците власт да ръководят средствата ти. Тук поражда въпросът: дават ли си сметка народните представители, че има разлика сред имейл и електронен автограф? Не може и двете неща да ги наричаш електронни документи. По тази логичност ние не вършим електронно държавно управление, а вършим електрическо държавно управление. Така нямаш ясна идентификация на жителя, който ще гласоподава. Демократичността изисква волята на гласоподавателя да е в неговите ръце. Не е допустимо да не подсигуряваме по какъв начин ще се сформират всички изборни описи за пет години обратно в места, където са дали своят вот над 100 български гласоподаватели. Ако изборите са на 11 юли, това би трябвало да стане до 20 май. Такива несъобразени периоди могат да основат безпорядък.По отношение на машинното гласоподаване възинкват още повече въпроси, примерно - къде се слагат машините. Те би трябвало да са сложени по този начин, че всеки български жител да може ясно и правилно да управлява и да откри, в случай че има предпочитание, по какъв начин се подсигурява, че тези машини няма да манипулират по някакъв метод неговия избор. В Германия Конституционният съд взе под внимание тъкмо това, че жителят би трябвало да може да реализира своя надзор.
- Какво мислите за машинното гласоподаване, за видеонаблюдението?
- Аз даже не разбирам за какво би трябвало да има видеонаблюдение, откакто комисията даже не брои отрязъците, а нанася резултат, който машината е сметнала. Това, което машината е сметнала, се назовава протокол, само че това не е протокол, това е касова записка. Хората, които работят по тази технология, несъмнено знаят разликата сред касова записка и фактура. Протоколът на комисията е фактурата. Не може да пренесеш върху фактурата просто данните от касовата записка. За да има някаква уместност това машинно гласоподаване, най-малко можеха да напишат, че протоколът се сформира по отрязъците от машината. От друга страна, какво ни подсигурява, че машините не са към този момент готови с касови бележки?- А за гласуването на българите в чужбина?- Последният миг е изборният регион в чужбина. Броят на местата в един изборен регион в действителност би трябвало да дава отговор на представителството. Тук за мен е цялостна мистерия по какъв начин ЦИК ще дефинира броят на тези места, които да обезпечат представителност. Броят на депутатите от един регион се дефинира с броене на популацията. Казват, че ще преброят българите в чужбина по преброяването в съответните страни. Но ние не знаем какъв брой са българите, които работя на черно, без документи и така нататък Това са терзанията, за мен има неща, които могат да провокират безпорядък. И те се свеждат до това, че има разлика сред " слушам " и " чувам ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР