Предизборен популизъм - така от Асоциацията на собствениците на земеделска

...
Предизборен популизъм - така от Асоциацията на собствениците на земеделска
Коментари Харесай

Собственици на земя: Предложеният нов данък е предизборен популизъм

Предизборен популизъм - по този начин от Асоциацията на притежателите на земеделска земя разясниха импортираните от Вътрешна македонска революционна организация в Народното събрание в сряда законови промени за облагане на едрите земевладелци. Според тези промени притежатели на земи над 20 000 дка би трябвало да бъдат обложени с спомагателен налог, избран от общините съгласно категорията на земите. Ден преди този момент от НФСБ също оповестиха, че наесен ще показват законопроект за в допълнение облагане на едри земевладелци, както и за контролиране на рентите над избрани равнища.

" Изненадваща е тази законодателна демонстрация. Ден и половина преди Народното събрание да излезе в отпуска се вкарва предложение, което е извънредно отрицателно за целия отрасъл, без да е съветвано с нас ", разяснява пред БНР  Стайко Стайков, ръководител на Асоциацията на притежателите на аграрни земи.

Според него единственото пояснение са идните избори. " В условия на пандемия, когато всички в Европа се пробват да си оказват помощ, в най-тежката за българското земеделие година поради сушата, когато всеки се бори за възобновяване на напояването, за нас беше огромен стрес, че се желае да се таксуват земеделци “, сподели Стайков. 

От асоциацията декларират, че Обединените патриоти задлуждават обществото като твърдят едрите собственици на земи не пращат никакви налози. " В асоциацията членуват юридически лица и всички те заплащат 10% корпоративен налог и 5% дял. Освен това при всяко придобиване на земя се начисляват до 4.5% от цената на договорката, а огромна част от този данък отива в бюджетите на общините ", споделя Стайков.

Според него Обединените патриоти само основават напрежение и настройват обществото против едрите притежатели на земя. " В нашия отрасъл непрекъснато има заплаха от банкрути. Ако доходността беше толкоз огромна, от дълго време щеше да има налог върху земята. Ние нямаме действителна комасация, нямаме напояване, мъчно се възвръщат инвестираните пари. Няма спекулации, множеството притежатели са и ползватели, които работят земята и плащат данъци като всички сектори ", сподели Стайков.

Според данни, оповестени от Вътрешна македонска революционна организация, с над 20 000 дка в страната са 61 физически и юридически лица. За тях Вътрешна македонска революционна организация предлага налог от 0 до 10 лева на декар, избран от общинските препоръки съгласно категорията на земята. Целта е тези едри земевладелци " да дадат своя дан за обществото ", вместо да се занимават със " спекулативни вложения ", изясни депутатът Искрен Веселинов, главен вносител на законопроекта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР