Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро отрече да е бил замесен

...
Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро отрече да е бил замесен
Коментари Харесай

Болсонаро: Не съм замесен в размириците в Бразилия на 8 януари

Предишният бразилски президент Жаир Болсонаро отхвърли да е бил забъркан по какъвто и да било метод в размириците, провокирани от негови последователи в столицата Бразилия на 8 януари, съобщи Франс прес.

68-годишният Болсонаро бе разпитван в централата на федералната полиция в продължение на повече от два часа през вчерашния ден. Десният популист увери, че е разгласил инцидентно видеозапис, на който оспорва успеха на своя противник от левицата Луиз Инасио Лула да Силва на президентските избори през октомври, съобщи Българска телеграфна агенция.

Болсонаро напусна Бразилия на 30 декември - два дни преди края на мандата си. По време на размириците на 8 януари той се намираше в американския щат Флорида.

Болсонаро по този начин и не призна загубата си от Лула.

Нахлуването на негови последователи в постройките на държавни институции в столицата Бразилия припомня за смъртоносния взлом на Капитолия от поддръжници на предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, отбелязва Агенция Франс Прес.

Болсонаро е непосредствен политически съдружник на Тръмп.

Над 1800 души бяха задържани по отношение на размириците в Бразилия, които въпреки всичко се разминаха без жертви.

Вчера бразилският Конгрес сътвори комисия, която да проверява събитията от 8 януари. Тя ще се състои от по 16 представители на всяка от двете камари на законодателния орган, заяви Ройтерс.

Бразилски арбитър в това време забрани краткотрайно достъпа в цялата страна до информационното приложение " Телеграм ", тъй като от платформата не са дали на федералната полиция цялата информация, която е поискала за неонацистки чат групи, съобщи АП.

Смята се, че това решение е част от акцията на управляващите против увеличението на насилието в учебните заведения.

От " Телеграм " ще заплащат по 1 милиона реала (около 200 хиляди долара) дневно, до момента в който не изпълнят правосъдното решение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР