Преди това Лъчезар Иванов каза, че през последните години видни

...
Преди това Лъчезар Иванов каза, че през последните години видни
Коментари Харесай

Проверяват столична онкология след сигнали до МЗ

Преди това Лъчезар Иванов сподели, че през последните години видни експерти са били уволнявани или принудени да изоставен болничното заведение, а научната активност и въпросът за академичното израстване на фрагментите са изцяло пренебрегнати. В интервала 2019 година до началото на 2022 година не са се подхванали никакви дейности за избор на нов теоретичен съвет към болничното заведение.

Конкурсите за началници на клиники и отделения, за заместник-директор, за основна сестра не са обявявани в законния период, в това време е налице недостиг на фрагменти и голямо текучество на личен състав, което е нездравословно за спецификата на работа на онкологичната болница и най-много за пациентите, разяснява Иванов.

Според него, в случай че не се вземат незабавни ограничения за смяната на управлението на УСБАЛ по онкология, болничното заведение ще бъде със затихващи функционалности. Иванов уточни, че заключенията на ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Росен Иванов от отчета са предадени на прокуратурата.

Разширихме инспекцията около тези сигнали, които получихме, и част от тези инспекции са ориентирани към други органи, удостовери здравният министър. Тя уточни, че тези инспекции не са завършили, тъй че ще проследят обстоятелствата, изнесени от Лъчезар Иванов.

Асена Сербезова сподели, че по актуализация на научния съвет фактически са подхванати ограничения едвам при започване на тази година - това е към месец и половина преди инспекцията на Министерство на здравеопазването. Тя се ангажира персонално да наблюдава дали това се отразява на качеството на здравната активност. Засега това не се удостоверява, само че персонално аз считам, че инспекциите в тази посока напълно не са завършили, добави министърът.

По отношение на текучеството, инспекцията на Министерство на здравеопазването откри, че през последните години част от хабилитираните лица са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, като съгласно информация, предоставена от изпълнителния шеф, е била дадена опция за работа до навършване на пределната им възраст по Закона за висшето обучение, сподели Сербезова. През интервала януари 2020 година до 31 декември 2021 година са напуснали 19 лекари, като тези документи са тествани от сътрудниците от " Вътрешен одит ". Няма уволнени, което е видно от предоставените ми информации, сподели Сербезова. Като експерти по здравни грижи са постъпили 33-ма, напуснали са 45, уточни тя и добави, че са открили обаче неактуално поименно разписание.

Проверката на Министерство на здравеопазването е открила, че от септември 2017 година до края на предходната година не са провеждани състезания за заемане на академична служба помощник, основен помощник и доцент, сподели здравният министър и се ангажира персонално да наблюдава обезпечаването на научното развиване на фрагментите и концепцията на управлението в тази посока. Тя уточни, че инспекциите не удостоверяват, че спирането в академичното израстване на фрагментите се отразява на качеството на здравното обслужване. Проверките и на Министерство на здравеопазването, и на Изпълнителна организация " Медицински контрол " откриха, че все още на инспекциите изтеклите срочни контракти на началници на клиники или отделения в лечебното заведение, са оповестени и към този момент се организират конкурсни процедури, осведоми здравният министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР