Преди сто години археологът Хауърд Картър се натъква на гробницата

...
Преди сто години археологът Хауърд Картър се натъква на гробницата
Коментари Харесай

100 години от откриването на гробницата на Тутанкамон

Преди 100 години археологът Хауърд Картър се натъква на гробницата на царя на античен Египет Тутанкамон. Животът на Картър в никакъв случай не е бил същият. Нито пък задгробният живот на младия фараон, написа изданието Sciencenews.
 Тутанкамон гробница Gulliver/Getty Images
Вестниците по целия свят неотложно пуснаха истории за откриването на гроба на от дълго време загубен фараон от Картър и за чудесата, които може да съдържа, тласкайки археалога до международно самопризнание. Момчето крал, един път оставен в антична неопределеност, стана най-известният измежду фараоните.



Всичко стартира на 4 ноември 1922 година, когато багери, ръководени от Картър, откриват ходило, изсечено в дъното на долината на значително неразучена част от египетската Долина на царете. До 23 ноември екипът откри стълби, водещи надолу към врата. Йероглифен щемпел на вратата разпознава какво се крие оттатък: гробницата на цар Тутанкамон цялостна със съкровища.

Той е заровен в обилна гробница, цялостна със злато, в регион на Египет покрай Луксор, оповестява Fox13.
 т Веселин Максимов
Наричат ​​го „ момчето крал “, тъй като се е възкачил на трона на 9 или 10 години през 14 век пр.н.е.



Той умира на към 19-годишна възраст. Откриването на непокътнатата му гробница се счита за извънредно, защото гробниците постоянно са били ограбвани в Долината на царете през древността.

Смята се, че Тутанкамон е умрял от малария и затруднения от заболяване на костите. През 2010 година учените откриха следи от маларийни паразити в мумифицираните остатъци на крал Тутанкамон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР