Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни

...
Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни
Коментари Харесай

Криза за учители преди старта на учебната година

Преди старта на образователната година се търсят педагози по разнообразни образователни предмети. В София броят на незаетите места е максимален – към 600, само че всеки ден понижава.

"И това е натурален развой, тъй като част от моите сътрудници излизат от системата. Това е време, в което шефовете имат уговорката да обезпечат провеждането на образователните занятия, само че на фона на София е безусловно в границите на допустимото”, съобщи в ефира на "Събуди се " по Нова телевизия началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

Потокът от искащи да устроят живота си в столицата, е причина за по-голямото търсене на педагогичен експерти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„ В последните години се търсят най-вече начални учители и това е по отношение на осъществяване на политиката за целодневна организация на образователния ден в начален стадий. Търсят се и детски учители”, добави тя.

В Пловдив близо 300 места в учебни заведения и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„ Имаме оповестени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, разясни шефът на ПГХТТ - Пловдив: Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца - не е лесна задача.

„ Специалностите в нашето учебно заведение са свързани с извънредно доста лабораторни извършения, проучване на храни и питиета и надлежно лаборанта приготвя и спомага на учениците за тяхното провеждане”, сподели още Ганчева.

От години, най-сериозният дефицит е на учители по непознати езици, математика и осведомителни технологии.

„ Това са сферите, в които завършвайки висшето си обучение, сътрудниците ми имат опция да намерят друга професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и освен за столицата, е един дълготраен проблем”, счита тя.

За Варна и Бургас не доближават общо към 230 учители.

През 2020 година държавното управление ще отпусне още 360 милиона за училищен заплати. Така до 2021 година възнаграждението би трябвало да стане двойно.

„ Възнаграждението никога не мога да кажа, че е водещо, тъй като ти първо би трябвало да притежаваш професионални познания, умения и компетентности и доста персонални качества, воден от любовта към децата, с цел да избереш тази специалност. Естествено в този веществен свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, счита Кастрева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР