Преди старта на новия отоплителен сезон и след като стана

...
Преди старта на новия отоплителен сезон и след като стана
Коментари Харесай

Преди новия сезон: Как да изберем най-икономичното отопление за зимата?

Преди старта на новия отоплителен сезон и откакто стана ясно, че парното ще нарастне от 1 октомври, специалисти посъветваха консуматори да преминат към други източници на сила.

Ако природният газ нарастне с 15%, то парното и топлата вода ще скочат сред 7 и 10%, пресмятат енергийните специалисти. Те акцентират, че главният минус на парното, е че доставчикът на природен газ е единствено един и той не е български. Съответно нямаме надзор над цените.

Скоро не се чака спад в цената на природния газ и надлежно в цената на парното. Напротив - от януари се чака още едно нарастване на природния газ с още 15%. Затова доста хора се насочват към други източници на топлота, а точно електроуреди.

Или към положителното остаряло твърдо гориво. Сега настоящи са палетните уреди. Въпреки че твърдото гориво замърсява въздуха, то най-предпочитано от българите, тъй като е преференциално.
Йордан Дочев - шеф продажби в огромна компания: Над 50% от семействата в България се отопляват на твърдо гориво, което е обичайно за България, има към 30% дял на тока, 16-17% Топлоелектрическа централа, централно отопление и съвсем 3% от семействата се отопляват на газ. Увеличението цената на газа въздейства върху почти 20% от семействата в страната.
Според Йордан Дочев, пазарът на твърдо гориво от години държи едно равнище и не се е променял откакто стартира да нараства природния газ. Повишено е обаче търсенето на пелетите. Повишава се и цената им.

Йордан Дочев - шеф продажби в огромна компания: 350 лв. лятото, сега приказваме за 400-420. Нашите упования са по време на сезона да се стигне до 450-470 лв. на звук, което в случай че го обърнете 470 към 350 са си над 30% повишаване. По-скъпата, само че по-удобна опция са климатиците. Йордан Вакъвчиев - шеф в хипермаркет: Един климатик към 1 000 лв., който икономисва 40-50% от сметката за ток се самоизплаща още на 6-ия - 7-ия месец. На всеки един апарат може да се види класа, който той употребява. Естествено А и А+ са по-икономични от В и от С. Една вентилаторна печка, която коства към 50 лв. употребява някъде към 2-2,5 киловата. Един климатик от най-разпространения размер харчи от 1 киловат, което го прави към 3 пъти по-икономичен.
Друга опция са конвекторните печки, които се изключват при постигане на избрана температура. За едно обаче всички специалисти са единомислещи - би трябвало да санираме жилищата си.

Богомил Николов - ръководител на " Активни консуматори ": Колкото по-добри са постройките ни, толкоз по-малко ще би трябвало да отделяме за сила И най-хубавото е, че един път когато една постройка се топлоизолира, резултатът ще трае десетки години, до момента в който цените на енергоизточницитте виждаме могат да си играят една година надолу, една година нагоре.
От " Активни консуматори " припомнят, че към този момент парното си остава най-евтиният вид за отопление. Притеснителното обаче е, че не се знае до по кое време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР