Преди седмица в общественото пространство се завъртя новината, че в

...
Преди седмица в общественото пространство се завъртя новината, че в
Коментари Харесай

Народен глас По-ниският и незаконен двойник на Пилон “Рожен” в Ямбол

Преди седмица в публичното пространство се завъртя новината, че в парк “Боровец ” в Ямбол ще бъде повдигнат по-нисък двойник на Пилон “Рожен ”. Местните медии обаче от месеци тръбят за съмнителната правда на ямболския стълб, още повече поради противоречивия Подробен устройствен план на парка, за който към този момент сме писали.
Няколко са публичните поръчки, които са били оповестени за построяването на пилона в парк “Боровец ”. В хода им цената набъбва фрапантно. Междувременно пари се събират и посредством дарителска акция във Фейсбук. Към април тази година средствата са 215 хиляди лв..

Строителството се прави на територията на парк “Боровец ” без настоящ обстоен организационен проект на парка. Наложена е и възбрана с решение на общинския съвет в Ямбол от 2019 година за слагане на преместваеми обекти до приемане на настоящ Подробен устройствен план, съобщи пред ФрогНюз Тодор Стоянов, член на гражданска група " Свободен от корупция " Ямбол.

Подробният организационен проект е в действителност извънредно значим документ, тъй като той урегулира по напълно нов метод територията на парк “Боровец ” и нейното предопределение, парцелите, които се обособяват там и нещата, които се строят. Спорният Подробен устройствен план за парк “Боровец ” се оспорва в Административния съд в Ямбол. Въпреки това през малки врати в закона и игра с понятия кметът Валентин Ревански съумява да загради терен към частния фамилен хотел-ресторант и да построи изцяло непозволено дискотека, за която заплаща незабележим наем.

Фактът, че въпросния Подробен устройствен план към момента не е влезнал в действие допуска, че въпросната възбрана, призната от Обс - Ямбол през 2019, е настояща и сега. Това значи, че осъществените строително-монтажни работи за построяването на фундамента и монтирането на пилона са противозаконни, показват в собствен сигнал до няколко институции от Сдружение “Бъдеще за Ямбол ”.

Окръжната прокуратура в Ямбол обаче отхвърля да образува наказателно произвеждане. Мотивът - липсват данни за осъществено закононарушение, не се показват съответни обстоятелства за вероятно закононарушение, които да подлежат на инспекция.

Решението е обжалвано пред Апелативната прокуратура в Бургас с претекст, че миналата инстанция се е произнесла “без претекстове, без осъществена инспекция, която обаче намира жалбата за изцяло основателна и анулира решението на Окръжната прокуратура, с което се отхвърля образуването на досъдебно произвеждане.

Как обаче пилонът е построен и открит с фанфари - не е ясно. Ясно е, че общината и кмета Ревански се хвалят с трибагреника.

“Освен това Пилон " Боровец ", не просто стълб, а стълб с пиедестал. Фундаментът е строителство. Над 200 тона армиран бетон има в него. Част от него е вкопан в земята, останалата над повърхността 7/7/2 м. ”, добавя Стоянов пред медията ни.

РДНСК-Ямбол също имат мнение, че става дума точно за строителство, а не за преместваем обект.

“Кметът Ревански опонира на РДНСК и твърди, дружно гл. проектант, че пилонът в действителност е " сглобяема стоманена мачта с височина 55 метра, доставя се като готово произведение, сглобява се на обекта с автокран върху пиедестал, който е неразделна част от преместваемия обект ". А трайната процедура на Върховен административен съд е, че " преместваем обект, е който без да се нарушава неговата целокупност ведно с фундамента, може да бъде преместван на друго място, без да се трансформира предназначението и неговата индивидуализация ". След като кмет и гл.архитект сами признават, че стълб и пиедестал са неразделни, дано ги реалокират като едно цяло от Боровец. Строителството им така и така е в нарушаване на Закона за устройство на територията - без обстоен организационен проект ”, разяснява още Тодоров.

“Пилонът го водят " монументално-декоративен детайл ". Монумент (monument) значи монумент в над 30 езика. Пилон (pylon) в доста езици значи дирек, колона за издигане на знаме. Т.е. пилонът със знаме и без знаме, железна мачта, не е монумент, не е паметник. Едва ли законодателят е очаквал, че под " монументално-декоративен детайл " ще " подпъхнат " 50-100 метрови пилони. Пилонът няма и нищо декоративно в него... с изключение на лъжата, че е " преместваемо оборудване ", добавя Стоянов.

Сдружение “Бъдеще за Ямбол ” смята, че зад оборудването стои друга цел - кметът Ревански има планове да я употребява като ретранслаторна кула. Такава обаче към този момент има и то в непосредствена непосредственост.

Според Тодор Стоянов пилонът заплашва телекомуникациите и интернет връзки, които кулата обезпечава непрекъснато към този момент над 20 години в Ямбол и района. По делото против противоречивия обстоен организационен проект в Административния съд в Ямбол чиновниците на общината даже излъгали специалистите, че кулата и ретранслаторната станция не работят и “съоръжението е престанало да действа към 1994-1995 година по данни на общината ”.
Източник:
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР