Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер

...
Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер
Коментари Харесай

Вода и ток – даденостите, без които (не) можем

„ Преди седмица целият квартал осъмна със спряна вода. Предната вечер празнувахме рождения ден на щерка ми, само че изтощена от целодневното готвене и накичване, оставих съдовете неизмити. Голяма неточност! Цели два дни те стояха в умивалника, а остатъците от храната се спичаха по ръбовете на чиниите. Настроението на всички в фамилията ми беше неприятно още от сутринта. Никак не е прелестно да те разсъни такава вест. А като знаеш, че няма вода, си непрекъснато жаден и постоянно се сещаш за незабавни неща, които включват потреблението на скъпоценната течност. Когато след два дни повредата беше отстранена и от чешмата потече вода, всички си отдъхнахме. Радвахме се даже на кафяво-сивкавата течност, която потегли първоначално. Малката незабавно престана да мрънка, а аз се намъкнах в банята за успокоителен и ободрителен душ. ”

Тази история не е измислена и в ролята на основната героиня може да попадне всяка една от нас. Не тъй като по този начин желаеме, а тъй като постоянно се случва от ВиК да пишат сходни сюжети. Когато нещо изчезне от живота ни, в действителност осъзнаваме какъв брой скъпо е то и в каква степен сме привикнали с неговото непрекъснато наличие. Течащата вода в днешно време е даденост, едно от богатствата на техническия напредък, от които се възползваме всекидневно, без въобще да се замисляме за други възможности. Свикнали сме просто да завъртим кранчето и от тръбата да потече вода. Позволяваме си лукса да я оставяме да тече, до момента в който си мием зъбите, до момента в който събличаме облеклата си, с цел да се изкъпем, или просто „ единствено да си догледам, веднага свършва филмът и ще доизмия съдовете ”.

Водата покрива малко над 70% от земната повърхнина. И макар че на пръв взор това наподобява доста, водната рецесия е една от тревожните трендове и сериозен проблем на съвремието. В някои области тя е изключително осезаема. В България заради лимитираните водоизточници почти 400 обитаеми места (включително такива, които са ситуирани високо в планината) са подложени на непрекъснат или сезонен режим на водоснабдяване. При суша или маловодни години тези усложнения могат да доближат пагубен темперамент.

Причините за проблемите с водните запаси на планетата са:
разминаване в стойностите на наличните водни запаси и публичните потребности;
противоречие сред режима на водоползване и режима на водоизточниците;
несъгласие сред обичайните начини за водоползване и екологичните последствия;
противоречие сред потребления размер вода и техническите средства, които уреждат водоползването й.

Решаването на рецесията с водата изисква огромни и непрекъснати дейности, с цел да има резултат, симетричен на казуса. Но всеки човек може да даде своя дребен принос и по този начин капка по капка да се събере вирът.

Подменете запушените тръби на водопровода с нови, вместо дълго време да чакате и да източвате големи количества вода, до момента в който пристигна топлата.
Вместо да изстудявате питиета и плодове под студена течаща вода, изпозлвайте хладилника.
Използвайте тоалетно казанче със степени и пускайте по-голямо количество вода, единствено когато в действителност има потребност
Спирайте течащата вода, до момента в който си търка зъбите.
Поправяйте кранчетата навреме и не ги оставяйте да текат. От пропилените капчици в действителност се събира огромно количество вода.
Не мийте съдовете един по един; първо насапунисайте всички, по-късно изплакнете. За да не тече водата на вятъра, може да разтворите малко от препарата в по-голяма купа, цялостна с вода, и да топвате гъбата там, когато изсъхне.
Наливайте количеството, което ви е належащо. Използвайте непотребната вода, с цел да полеете цветята да вземем за пример.
Продължава: Вода и ток – даденостите, без които (не) можем - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР