Преди седем години милиони българи свалиха с протести през зимата

...
Преди седем години милиони българи свалиха с протести през зимата
Коментари Харесай

ГЕРБ заподозря нов тип “Февруарски протести” заради водата в Перник

Преди седем години милиони българи смъкнаха с митинги през зимата първия кабинет на Борисов поради високите сметки на ток. Днес след 10 години във властта и екокатастрофата в Перник висшите партийни функионери заговориха за “нов заговор”, който да ги опустоши от върховете на страната. Засега митингите в Перник са плахи и деликатни, само че кой знае...Водни бомби май цъкат на всички места към София. Заради ВЕЦ-а на локалния феодал Валентин Златев кметът на Ботевград предизвести за идна тежка рецесия с водоснабдяването.

След ескалацията на напрежението в Перник поради водната рецесия министър председателят Бойко Борисов за следващ път посети града, с цел да наблюдава на място дейностите на институциите. Оказа се обаче, че и той не може да каже по кое време перничани ще имат вода.

"Дойдох да седнем и да решим проблемите. Перник е от градовете, в които важи поговорката "Вода газят, жадни вървят ", съобщи министър председателят. Той ревизира изкопаването на водопровода в града, само че не се ангажира с съответен период по кое време в града ще има вода.

"Държавата ще спомага с всичко, което може. Надявам се ремонтът да завърши преди да се доближи мъртвият размер ", сподели Борисов.

Той обаче не пропусна да намеси нормалната си за сходни случаи теза, че следващата рецесия в страната е скрит план против неговата власт. Сценарият беше в детайли разказан от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който също се оказа в Перник. По думите му водната рецесия в този момент доста наподобява на обстановката от февруари 2013 година с цената на тока и горивата, довела до оставката на предходния кабинет на Борисов.

"Някои наши политически съперници вършат по този начин, че цялата виновност за тази рецесия да се припише на ГЕРБ и държавното управление. Когато Борисов стана кмет на София, два месеца по-късно се появи рецесията с боклука - това не беше инцидентно. През 2013, когато министър председателят подаде оставка, бяха инсценирани проблемите с тока. Същото беше и с цената на горивата. Сега сходен сюжет се гласи също. Затова и Борисов е наредил цялостна инспекция на всички ВиК в страната ", съобщи Красимир Велчев.

Борисов още веднъж напомни, че проблемите в Перник са трупани с години и по тази причина би трябвало да се търси отговорност от всички ръководещи през последните 30 години. "В тези 30 години, в четири е ръководен градът от ГЕРБ, другите 26 – все от Българска социалистическа партия. Искам правдивост – да се върнат обаче назад – от в този момент обратно. Как са приватизирани огромните мощности на Перник, какъв брой пари общината и страната са получили от тази приватизация. Защото моята информация е, че са ги привели във банкрут и след това с оздравителни проекти сякаш – те добре са се правили, че в този момент са ни един от огромните работодатели ", сподели Борисов.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов уточни, че сега по трасето има три машини и за три дни загубите на вода са намалели с 20%. Според Караниколов има два разновидността за превъзмогване на водната рецесия в града - единият е за водопроводно трасе за 2.2 милиона лв. с дължина към 1.2 км до разклонението за града, а другият е за 3.1 милиона лв. без Данък добавена стойност, при който би трябвало да се мине зад Топлоелектрическа централа "Република ".

"Около "Стомана " е като мочурище - тресавище, водата изтича в земята ", сподели Борисов. Той настоя да се потърси отговорност какво се е случило от 1990 година до момента с цялата индустриална зона, като акцентира на метода на приватизиране на Топлоелектрическа централа "Република ".

За да не се стига и в други райони до проблем с водата, министър председателят Бойко Борисов прикани всички ВиК сдружения в страната да вземат нужните ограничения. "Работата на изпълнителната власт е да взема решение проблемите и по тази причина са отпуснати пари, пратени са екипи и непрекъснато наблюдават и министрите, и кметът ", сподели още министър-председателят.

Бойко Борисов съобщи, че всеки град в потребност може да разчита на поддръжка от държавното управление, само че посочи, че все още никой различен кмет не му е алармирал за проблем. Няколко часа по-рано обаче БНР разкри, че Ботевград също е покрай сериозно положение с водния запас поради частна Водноелектрическа централа на семейство Златеви.

Красимир Велчев дефинира визитата на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в неделя в Перник като "меко казано безочливост ". В понеделник тя разгласи, че ще желае и избор на съмнение към кабинета поради неуспеха на политиката в околната среда и водите.

"В последните 30 години единствено 4 години ГЕРБ е управлявала Перник. Главният тръбопровод, магистралният, както и пречиствателна станция номер 1, която ще ремонтираме сега, е строена през 1954 година През 2014 година "ВиК-Перник " са изтеглили 3.5 млн. лв. заем за ремонт както на магистралния тръбопровод, по този начин и на сектори в града. Сега се прави инспекция. Тя ще свърши и тогава ще е ясно кой каква виновност има ", съобщи Велчев.

По думите му държавното управление прави всичко допустимо в сегашната обстановка. "Този тръбопровод към 2 км ще коства към 3.5 млн. лв.. Старата пречиствателна станция, която сега се ремонтира, е с потенциал 300 л в сек., новата е с 500 литра в секунда. Нашите министри са непрестанно горе по обектите ", добави депутатът. По негова информация през днешния ден "Стомана-Перник " ще подпише контракт с кмета на Перник за това, че подарява земите, през които ще мине новият магистрален тръбопровод. "Предишният кмет на Перник Вяра Церовска завари 35 млн. лв. отговорности в Перник, никаква подготовка и документи за воден цикъл ", сподели още Велчев.

Пречиствателната станция щяла да бъде оправена за "около 2-3 седмици ", а магистралният тръбопровод щял да бъде подготвен за "около 2-3 месеца ".

"Положението е доста бедствено. Навсякъде, където се копае към магистралния тръбопровод, излиза вода. Загубите са огромни ", заключи Велчев.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР