Преди ротацията на премиерите през март няма динамика в подкрепата

...
Преди ротацията на премиерите през март няма динамика в подкрепата
Коментари Харесай

Тренд: ГЕРБ е със 7% пред ПП-ДБ

Преди ротацията на министър председателите през март няма динамичност в поддръжката на главните политически сили. Това сочи изследване на " Тренд ", извършено сред 17 и 24 януари 2024 година измежду 1016 души. ГЕРБ резервира първото място, получавайки дял 24.8% измежду гласуващите, следвана от " Продължаваме промяната - Демократична България " със 17.8%.

" Възраждане " резервира третата си позиция с поддръжка на 14,6% от гласуващите, а Движение за права и свободи е четвърта (13,8%). Петото място остава за Българска социалистическа партия (9,6%). " ИТН " резервира позицията си с малко над бариерата за влизане в Народното събрание с 4.8%. При възможни нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията " Не поддържам никого ".

Наблюдава се лек растеж в желанието за предварителни парламентарни избори - от 30% през ноември до 34% през януари. Според 42% обаче предварителен избор не е нужен.



Не записваме съществено очакване за смяна, подбудена от идната ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел, сочи изследването. Според 56% промяната на министър председателите няма да промени значително ръководството. Почти идентични са дяловете на хората, които считат, че ръководството ще стане по-добро (15%) или противоположното - по-лошо (16%).

Оценката за работата на главните институции продължава да е ниска, само че без да се следи задълбочаване на ерозията. Парламентът получава най-нисък дял позитивни оценки (15%).



Правителството се употребява с поддръжката на 22%. Симпатизантите на " Продължаваме промяната - Демократична България " поддържат кабинета " Денков - Габриел ". Сред гласоподавателите на ГЕРБ 4 от 10 души утвърждават работата на държавното управление, само че болшинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на кабинета заявяват и към една трета от симпатизантите на Движение за права и свободи.

Президентът резервира досегашните си равнища на поддръжка - 36% го правят оценка позитивно, а негативно - 52%.

Близо половината от българите (46%) признават, че не са осведомени всъщност с измененията в Конституцията. Само 17% показват утвърждение към тях, като това се отнася за почти половината от гласоподавателите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", както и към една пета от тези на Движение за права и свободи. Промените не се утвърждават от 30%.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР