Преди появата на хладилници в домовете, храната се е съхранявала

...
Преди появата на хладилници в домовете, храната се е съхранявала
Коментари Харесай

Как да подредим килерa у дома? Практични съвети

Преди появяването на хладилници в домовете, храната се е съхранявала в килер. Някога това е било стая, отделена от цялата къща, или особено предопределена дребна стая с обособен вход. В продължение на няколко десетилетия килерите бяха забравени, само че през днешния ден още веднъж - с въображение и необятна палитра от подготвени решения, те се връщат към подреждането на консумативи в домовете.

Какво е значимо да знаете, с цел да подредите добра килера си?

На какви условия би трябвало да дава отговор килерът?

Днес ние разбираме термина килер доста необятно, постоянно се отнася даже до няколко рафта за предпазване на консерви в кухнята. Всъщност същински килер е стая в къщата, особено предопределена за тази цел.

За вярното предпазване на храната са нужни оптимални условия. Храна, пресни плодове и зеленчуци, месо, яйца или мляко - всичко се утежнява и загнива заради микробите във въздуха. Ето за какво е неотложно да се ограничи растежът на бактерии и плесен както върху самата храна, по този начин и на закрито.

Правилното предпазване на храната вкъщи

 Как да подредим килерa вкъщи? Практични препоръки

Основното е да се поддържа непорочност и оптимални условия, т.е. да няма неща, които ще допринесат за растежа на нездравословни микроорганизми - развалени храни, изгнили зеленчуци и т.н.

Местоположение на килера

За да създадете и поддържате най-подходящите условия вътре в килера, е належащо вярно да го позиционирате в къщата или жилището. Удобният микроклимат, т.е. температура в диапазона 10-15 °C и мокрота на въздуха от към 60% ще обезпечи помещение, ситуирано в северната стена на постройката - без прозорци и отопление и с ефикасна вентилационна система.

Температура в килера

Твърде високата вътрешна температура, първо, ще изсуши въздуха и ще подтиква растежа на бактерии, и второ, ще форсира развалянето на храната. Затова избягвайте отоплителните съоръжения в склада ви за артикули.

Би било хубаво килерът да не граничи с добре отопляема стая. Също толкоз значимо е да се поддържа подобаваща мокрота, защото прекомерно сухият въздух ще изтегли водата от плодове, зеленчуци и други храни.

Влажност в килера

От друга страна, прекомерно задушен и мокър микроклимат ще насърчи размножаването на инсекти в насипни артикули като зърнени храни, ориз или плесен през лятната годишна продукция.

Циркулация на въздуха в килера

Правилната циркулация на въздуха и вентилацията играят значима роля, когато става въпрос за вярно предпазване на артикули в килера. Ефективната вентилационна система е от значително значение в килера. Обменът на въздух принуждава топлите маси, цялостни с микроорганизми и замърсители, да избягат през вентилационните канали, а хладните и чисти да влязат.

По предписание килерът не би трябвало да има прозорци, защото през него минава прекалено много светлина, а това води до загряване на въздуха и храната. В същото време това затруднява поддържането на непрекъсната температура непрекъснато. Ако въпреки всичко има прозорец, се предлага да го покриете със слънцезащитно фолио или да поставите доста фина мрежа. Това ще направи допустимо проветряването на помещението, като в същото време го защищава от инсекти и гризачи.

Когато няма прозорец, би трябвало да се употребява подобаваща вентилационна система с въздуховоди и вентилационни отвори. Те също би трябвало да бъдат обезопасени с мрежа.

Размер на килера

 Килер

Размерът на килера би трябвало да дава отговор на потребностите и опциите на вашето домакинство. Формата би трябвало да бъде допустимо най-правилна и да не е прекомерно тясна за комфортно прекосяване сред лавици и стелажи.

Килерно съоръжение

За оборудването на килера си коства да употребявате отворени лавици, направени от стелажи, които ще обезпечат добра вентилация за поставените върху тях пресни артикули и типичен твърди лавици за консерви и други контейнери за предпазване.

За да се възползвате оптимално от функционалността на килера, всички лавици би трябвало да са окачени на стените или да са инсталирани стелажи. Те би трябвало да бъдат направени от материали, които са устойчиви на попиване на влага и лесни за поддръжка - добре предпазено дърво или пластмаса. Когато употребявате стоманени стелажи, си коства да запомните, че би трябвало да отбраните метала от наслойка.

Необходимо е да се обърне внимание на типа храна, съхранявана на стоманените лавици, тъй като металът реагира с храната, отделяйки нездравословни субстанции. Затова върху тях би трябвало да се слагат единствено запечатани буркани или керамични съдове, а не сушени или пресни плодове и зеленчуци.

В допълнение, плетени кошници, каменни и керамични саксии и стъклени буркани могат също да се употребяват за предпазване на храна.

Декорация на килера

Когато декорирате интериора, коства си да запомните да употребявате материали, които са лесни за разчистване - това могат да бъдат керамични или каменни плочки. Освен това продуктите от натурален камък ще охладят стаята.

Рафтове и стелажи за предпазване на храна в килера

В предходните способи за предпазване на домашни храни са употребявали дървесни стърготини без аромат, коркови стърготини, подбран и изсушен надробен торф, дървени въглища, надробен гипс или почистен и калциниран пясък. Един от тези материали се употребява за запълване на дъното на съда, по-късно са подреждат пресни, сурови, здравословни и непокрити плодове или зеленчуци. След това се е покрива с различен пласт материал, като се внимава да не се допират един до различен в пласта с продуктите. Тези способи могат да се употребяват и през днешния ден, тъй като работят добре.

Осветление на килера

Осветлението е доста значим детайл от килера. Светлината не би трябвало да бъде прекомерно ярка и наситена. LED осветлението на килера работи добре. Не забравяйте да изключите светлината след овакантяване освен заради спестовност на ток, само че и с цел да запазите качеството на запазване на храните допустимо най-дълго. Излагането на светлина ще окислява и потъмнява консервираните храни в транспарантни буркани.

Предимства от това да имате лична килер

В предишното килерите са били цялостни с домашно приготвени консерви, кисели краставички, сушени плодове, зеленчуци, гъби и билки, брашно и захар. Модерността донесе консерванти, а с тях и целогодишен достъп до разнообразни артикули. Днес оценяваме и опитваме отначало домашна здравословна храна. Килерът несъмнено ще бъде потребен за предпазване на такива артикули.

Съхраняване на храна в плетени кошници

Килерът предлага доста преимущества:

- като съхранявате храна в килера, спестявате място в кухнята;

- това е положително място за предпазване на консумативи;

- можете да си извършите сами консерви и да ги съхранявате дълго време;

- постоянен достъп до домашно приготвени и здравословни артикули, сушени зеленчуци, гъби и билки;

- за декорация на килера са задоволителни няколко рафта, разнообразни панти или библиотека;

- помага да се поддържа ред в къщата.

Къде може да се провежда килер?

 Как да подредим килерa вкъщи

Независимо от размера на къщата или жилището, можете да подредите пространството по подобен метод, че да се основат най-малко няколко рафта за килера. В дребен апартамент можете да употребявате разнообразни типове ниши в кухнята или в коридора, обособен килер или няколко рафта в килера. За това в къщата можете да отделите обособена най-малка стая или настрана място в кухнята, гаража, коридора или мазето.

Килер в къщата

Най-важното е килерът да бъде спретнат, тъй че всичко да е постоянно на разположение и на видно място. Безредиците и общият безпорядък от консерви, кошници и контейнери няма да ви оказват помощ. Замърсяването ще докара до излишно разхищаване на храна. Важно е постоянно да проверявате контейнерите при признаци на плесен, вредители или утежняване качеството на храните. Всички развалени храни би трябвало да се изхвърлят, с цел да не заразят другите.

Когато организирате килер, не забравяйте да го почиствате постоянно. Хигиенната непорочност и ред оказват помощ за поддържане на храната свежа и в положително положение за по-дълго време.

А в случай че желаете да запълните килера с верните буркани, вижте по какъв начин да приготвите:

- месо в буркани;

- чушлета в буркани;

- буркани с чесън;

- домати в буркани;

- консервирана риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР