Преди повече от три хиляди години най-процъфтяващите цивилизации на Бронзовата

...
Преди повече от три хиляди години най-процъфтяващите цивилизации на Бронзовата
Коментари Харесай

Първата световна война била преди 3000 години

Преди повече от три хиляди години най-процъфтяващите цивилизации на Бронзовата ера, съществували по крайбрежията на източното Средиземноморие, изчезват в границите на няколко десетилетия. Падението на дълголетните култури става, откакто в земите им нахлуват мистериозните морски нации, които владеели желязото.

Прочутата Троянска война е един от последните спорове в тези размирни времена, като краят ѝ слага началото на мрачна ера на хаоса. Мащабността на споровете и народите, взели участие в тях, дава съображение на актуалните учени да приказват за Първата международна война в човешката история или по-точно за Нулевата международна война. Никой не знае от кое място се е появила тази мощна нова цивилизация, известна като морските нации, поставила завършек на Древния свят и дала начало на епохата, известна като Античност.

Нови проучвания и разкопки демонстрират, че Световната война почнала в Мала Азия (днешна Турция). Около 1200 година пр.н.е. дребните царства, съществували в западната част на полуострова, се обединили и дружно нападнали една от Великите сили по това време – Империята на хетите.

Повечето държавни формирания в западната част на Анадола говорели на един език – лидийски. Точно и това дава съображение на учените през днешния ден да считат, че тези царства били една обособена цивилизация, на която науката не е отдала до момента нужното внимание.

През второто хилядолетие преди Христа в Западна Мала Азия се говорело на лидйски. Тези хора са били съвременници на добре познатите ни Минойска, Микенска и Хетска цивилизации, споделя Еберхард Зангер, началник на катедра История в Цюрихския университет.

Според учения точно лидийците са митичните морски нации. Зангер изяснява това с обстоятелството, че след края на по този начин наречената Нулева международна война писаните текстове в Гърция и Леванта изчезват за към 600 години, до момента в който самите лидийци резервират писмеността си.

 Древна Гърция

Археологическите открития в последните години демонстрират, че лидийците имали извънредно развито мореплаване. Те правили ненадейни рейдове против враговете си в Гърция, Хетската империя и Финикия. Всяка офанзива била придружавана с невиждани за времето си опустошения. Поради обстоятелството, че ужасът за мирното население идвал откъм морето, лидийците били наречени морски нации.

Разрушенията били толкоз огромни, че след края на войната Империята на хетите, владяла в миналото повече от половината Древен свят, потънала в забвение за хиляди години. Лидийците придобили територия, разпростряла се от Северна Гърция до Ливан. Точно тогава, отслабени, те били нападнати от микенците – събития, известни като Троянската война. На собствен ред Лидия била опустошена, а хората ѝ - избити.

Микенците също не се радвали на триумфа си. Завърнали се след 10-годишни борби, те видели царствата си в безредица. Започнала революция в цяла Древна Гърция, която поставила завършек на Микенската цивилизация. Скоро по-късно настъпили и първите тъмни епохи в човешката история – безпросветно време, траяло съвсем хиляда години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР