Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е

...
Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е
Коментари Харесай

Археолози откриха в масов гроб армията, опитала да завладее Атина преди 2500 години

Преди повече от 2500 години атинския аристократ Килон, който е и първият прочут първенец на Олимпийски игри, се пробва да завладее Атина и да откри еднолично ръководство върху града. Според писанията на историците Тукидит и Херодот той е предвождал войска свои почитатели, с които е влезнал в града и е обсадил Акропола, осведоми Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Въпреки това обаче неговите сили са били победени, а самият Килон е съумял да избяга. Хилядолетия по-късно група археолози считат, че са разкрили останките от армията на му в всеобщ гроб в Палео Фалиро на 6 км южно от Атина. Намерените там 80 скелета на мъже, приказват, че те са били млади и добре хранени. Гробът е безимен, а телата са положени в три редици, като ръцете на всички са били вързани с стоманени вериги, а последните 52-ма души са с вдигнати над главите си ръце.

По думите на ръководителката на изкопните работи Стела Крисулаки на мястото е била открита керамика, която е посочвала, че мъжете са били убити от удар по главата – „ политическа екзекуция”, която датира от 675-650 година прочие Хр.

За да открият по какъв начин са живели и починали хората, чиито скелети са открити, археолозите ще приложат криминологични проучвания като профилиране на ДНК, както и редица проби като геномни и изотопни разбори. По този метод откривателите ще могат да схванат на какъв брой години са били мъжете, имали ли са връзки между тях, от кое място идват, в какво здравословно положение са били и къде са се намирали в обществената стълбица.

Масовият гроб е открит за първи път напролет на предходната година и е част от една от най-големите открити подземни обекта в Гърция. Макар и самото историческо място да е известно от най-малко столетие огромното изравяне на комплекса стартира през 2012 година, когато археолози откриват огромна гробница, съдържаща над 1500 скелета, датиращи от интервала сред 8 и 5 век прочие Хр., като най-малко 100 от тях са имали следи от насилствена гибел.

Очаква се минимум 10 от откритите 80 скелета да бъдат изпратени в лаборатория по-късно тази година, до момента в който останалите ще станат част от открита експозиция на мястото, където са открити.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР