Преди повече от 25 години д-р Карл Сейгън прави едно

...
Преди повече от 25 години д-р Карл Сейгън прави едно
Коментари Харесай

Прогнозата на Карл Сейгън от 1995 г. за бъдещето на Америка е притеснително точна

Преди повече от 25 години доктор Карл Сейгън прави едно извънредно тъкмо предсказване за бъдещето. На процедура той предсказва възхода на огромните компании, дезинформацията и Twitter астрологията.

Любимият на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън е прочут с това, че показва комплицирани хрумвания с същинска пристрастеност и поетичност – по този начин, както никой различен. Той обаче има и някои много забавни прозрения за човечеството.

През 1995 година Сейгън разгласява книга, наречена „ Свят, обитаем с демони “. В нея той изяснява по какъв начин научният способ е съумял да „ освети “ и най-мрачните кътчета във Вселената. Същевременно обаче астрофизикът предизвестява за заплахите от псевдонауката и научната неначетеност и окуражава читателите да развиват сериозното и скептичното си мислене. 

В един съответен абзац от нея, който от време на време разбунва духовете в интернет, Сейгън показва своята извънредно песимистична и смущаващо точна визия за Съединени американски щати. И освен.

Прогнозата му е, че хората, обезверени от безсилието си да влияят върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено сериозно мислене ще се обръщат от ден на ден към суеверията и псевдонауката, неспособни да създадат разлика сред това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е правилно. Фалшивите вести към този момент не ви изненадват, нали?

Ето какво гласи фрагментът: 

Науката е освен това от насъбрани познания. Тя е метод на мислене. Имам неприятно предусещане за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат стопанска система от услуги и информация; когато съвсем всички основни производства ще са преместени в други страни; когато голямата софтуерна мощност ще бъде съсредоточена в ръцете на малко на брой и нито един представител на публичните ползи няма да може даже да се допре до проблемите; когато хората ще са изгубили способността да управляват ориста си и да задават на ръководещите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от сериозното си мислене и неспособни да вършим разлика сред истината и това, което ни кара да се усещаме добре - ще се плъзнем, съвсем без да видим, обратно към суеверията и тъмнината.

– Текстът е от книгата „ Свят, обитаем с демони “ (Науката като свещ в мрака) 1995 г.; превод: Маргарит Дамянов, ИК Бард 2009 година

И по този начин, знаел ли е Сейгън освен това за обществото през 1995, което тъкмо да може да планува какъв ще е животът след едно-две генерации или ние сме склонни да виждаме прекалено много в него? Странното е, че методът, по който тълкуваме този вид предугаждане има доста общо с метода, по който тълкуваме хороскопите – една от най-честите цели на Сейгън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР