Преди повече от 10 години археолозите откриват необикновена находка край

...
Преди повече от 10 години археолозите откриват необикновена находка край
Коментари Харесай

Пръстенът убиец от Калиакра

Преди повече от 10 години археолозите откриват невероятна находка край нос Калиакра - античен пръстен с загадка празнина за скрита отрова .

1. Предполага се, че смъртоносното украшение датира от края на 14 век . Пръстенът не е от доблестен метал - изработен е от бронз, само че е направен с извънредно ловка ювелирност.

2. Археолозите считат, че с бижуто са осъществявани убийства . Към халката има прикрепена кръгла касета с дупчица, която може да се изпълни с отрова, а по-късно смъртоносното вещество да бъде сипано незабележимо в чаша. Пръстенът е непоказен тъкмо затова, защото не е трябвало да се набива на очи .

3. Пръстенът е мъжки и се допуска, че неговият притежател го е носил на дребния пръст на дясната си ръка. Той е открит в регион на Калиакра, населяван в предишното от аристократи от Добруджанското деспотство .
 
 Пръстен Калиакра Община Каварна

4. Находката потвърждава, че политическите убийства по нашите земи не са от през вчерашния ден или през днешния ден . През 14 в. обаче това е ставало главно посредством токсини, които по това време са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски връзки.

5. Археолозите считат, че пръстенът-убиец е обвързван с спора сред Добротица и неговият наследник Иванко Тертер , които са таили мощна ненавист между тях. Това е най-старият случай на потвърдено серийно ликвидиране. С това се изясняват доста от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра измежду благородници и аристократи, близки до диктатор Добротица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР