Преди почти 20 години започват усилията да бъда възстановена популацията

...
Преди почти 20 години започват усилията да бъда възстановена популацията
Коментари Харесай

Балканската дива коза: Едно изключително животно

Преди съвсем 20 години стартират напъните да бъда възобновена популацията на диви кози в естествен парк " Витоша ", които е най-старият на Балканите.

Балканската дива коза е подвид Rupicapra rupicapra balcanica Bolkay, който понастоящем се среща единствено няколко изолирани залежи в планините на Балканите.
Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков Снимка: Ладислав Цветков
Основната част от популацията е в България, като дребни стада се срещат още в Македония, Гърция и Сърбия. Във всички залежи типът е мощно уязвим или е на границата от изгубване, като в някои от местообитанията типът към този момент не се среща.

Снимка: Ладислав Цветков

В България понастоящем диви кози са публикувани в четири от високите планини – Рила, Пирин, Родопите и Стара планина.

Това удивително животно е от категорията “застрашен вид”. Въпреки това да я видиш в природата е красива панорама. По думите на Костадин Вълчев, който от години работи за проучването и опазването на този тип, той има изключителни качества да оцелява, а умеенето му го трансформират във вълнуваща панорама в планината.

Снимка: Ладислав Цветков

Популацията на всеки тип в дивата природа е сложна. За жал, по думите на Александър Дунчев Експерт ЮЗДП, бракониерите са най-голямата опасност. Интересното е, че туристите не смущават този тип. Дори на Пирин те до толкоз са привикнали с тях, че съвсем не им обръщат внимание.

По думите на Александър Дунчев, с изключение на чиновниците на парковете, туристите са значима част от тези, които подават сигнали и с помощта на тях се реализира предварителна защита против бракониерството. Въпреки това казусът остава.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР