Преди пет години най-голямото притеснение на диамантената индустрия бе, че

...
Преди пет години най-голямото притеснение на диамантената индустрия бе, че
Коментари Харесай

В криза ли е диамантената индустрия?

Преди пет години най-голямото терзание на диамантената промишленост бе, че ще бъде забравена от милениалите, които - съгласно известното изказване - не изпитват същото възприятие към скъпите камъни, както родителите им.

Оказа се, че терзанието е било на вятъра, само че действителността е надалеч по-лоша, написа Bloomberg. Макар че американците купуват от ден на ден диамантени бижута от когато и да било, множеството от тях не престават да поевтиняват. По-ниските цени и остатъка вкарват промишлеността в рецесия.

Най-тежко са наранени медиаторите, които режат, шлифоват и продават диамантите. Печалбата им изчезва дружно с намаляването на цените, по-суровите условия за финансиране от банките и опцията на най-големия производител De Beers да резервира равнищата на цените, на които продава диамантите, които добива.

Тази година обаче рецесията доближи и самите производители. Дори De Beers, която диктува цените, усеща болката, откакто клиентите ѝ отхвърлят да купуват. Така предходната седмица компанията най-сетне се съобщи под натиска и понижи цените.

Въпреки това резултатите остават слаби, а този ноември се обрисува като най-слабият от най-малко 2016 година Намаляването на цените най-вероятно няма да бъде задоволително за клиентите на De Beers, които не могат да излязат на облага през последните над 18 месеца.

Не всички диаманти поевтиняват. Луксозните бижута, продавани от Tiffany & Co., Cartier или Bulgari, резервират равнищата си и даже усилват пазарния си дял в промишлеността, оценена на $80 милиарда. Но техният дял от международния пазар е към 30 %.

В останалата част от пазара диамантите се възприемат като суровина, оценени на строги критерии. Без бранд, има дребна разлика сред един и различен камък. Индексът, който следи цените на диамантите на едро, се намира при равнищата от 2002 година и спада от 2011 година насам.

В същото време търсенето се усилва. В Съединени американски щати, където се продават 50% от всички, търсенето набъбна с 4,5 % предходната година, а американците са похарчили $36 милиарда за бижута.

Търговците има от какво да се тормозят. През последните години на пазара има непрекъснато свръхпредлагане, изключително при по-малките диаманти. В същото време търговците на дребно държат все по-малко стока на склад, което кара доставчиците да задържат от ден на ден в миг, в който цените падат. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР