Преди осем години BMW се превърна в един от първите

...
Преди осем години BMW се превърна в един от първите
Коментари Харесай

BMW изостана в електрическата надпревара. Може ли да навакса?

Преди осем години BMW се трансформира в един от първите огромни автомобилни производители, които пуснаха електрически модел на пазара, i3. Но в последно време немската компания, позната със спортните си и първокласни модели, изостава в международното съревнование за идващото потомство електрически автомобили, написа The New York Times.

За разлика от General Motors или Volvo, BMW към момента не е дала краен период, до който ще се откаже от моторите с вътрешно горене. За разлика от Volkswagen, баварският производител към момента не предлага цялостна гама електрически автомобили. Докато другите мениджъри в промишлеността остават оптимистични за електрическото ѝ бъдеще, ръководителят на борда на BMW Оливер Ципсе разкритикува проектите на Европейския съюз за възбрана на бензиновите и дизелови возила до 2035 година

" Малко съм обезпокоен за BMW ", споделя Петер Велс, шеф на Center for Automotive Industry Research към Cardiff Business School в Уелс. " Когато става въпрос за обещания за цялостна гама електрически автомобили, до момента те бяха много спорни ".

Усещането, че BMW изостава изяснява и за какво вложителите не се редят за акциите на производителя, които поевтиняха макар регистрираната тримесечна облага от €4,8 милиарда От началото на юни те изгубиха 18 %.

В Мюнхен мениджърите настояват, че ще потвърдят, че критиците бъркат през идващите месеци. През есента BMW ще стартира да продава електрическия си SUV iX - първо в Европа, а от идната година и в Съединени американски щати. iX ще бъде първото BMW от i3 насам, чийто дизайн е основан около батериите и електрическия мотор, а не е просто преработка на бензиново возило.

" Може и да не се вижда, само че работим крепко ", споделя Адриян ван Хооидонк, шеф по дизайна.

Мениджърите настояват, че iX показва ангажираност към електрическата подвижност, която изостава от съперниците единствено по равнищата на фукане. Те показват още, че създават лична технология и редица профилирани съставни елементи, които ще дадат живот на семейство от електрически коли от началото на 2025 година - когато пазарът в действителност ще тръгне нагоре, съгласно BMW.

Компанията показва още, че на производителите са им нужни 4-5 години, с цел да основат дизайна на нов автомобил, да оборудват цех за производството му и да провеждат мрежа от снабдители. Мениджърите вършат залози за милиард $ по отношение на какви ще са желанията на потребителите след половин десетилетие.

Никой не знае какви електрически автомобили ще се харесват най-вече след пет години. Дали такива, които алармират разкъсване с предишното? Или такива, които наподобяват и работят допустимо най-близо до бензиновите модели, с които са привикнали?

Рано е да се каже. Продажбите на електрически автомобили порастват бързо, само че те остават под четири % от пазара в Съединените американски щати. Към момента той се господства от Tesla. Model 3 е водещият електрически автомобили и на Стария континент, като изостава от продажби единствено от водача Volkswagen Golf.

i3, който BMW стартира да създава през далечната 2013 година, бе урок за заплахите от навлизането на пазара прекомерно рано. Моделът завоюва редица награди и бе инженерно знамение, само че бе прекомерно безценен за произвеждане. Не бяха доста хората, които бяха подготвени да платят над $40 хиляди за хебчек, който изминава към 130 км. с едно зареждане. Следващите модели получиха усъвършенствани акумулатори и към този момент изминават към 240 км.

BMW продължава да създава i3 и към този момент е продала към 210 хиляди бройки от модела. Компанията отхвърля електрическият автомобил да е бил неточност - и споделя, че е научила скъпи уроци по отношение на технологията.

BMW чака осем години преди да показа правоприемник, защото мениджърите осъзнават, че електрическите автомобили би трябвало да могат да изминават над 600 км. с едно зареждане, споделя ван Хооидонк. " С iX това е действителност ".

За разлика от Volkswagen и Daimler, които построяват лични фабрики за акумулатори с сътрудници, BMW ще ги купува от снабдители като шведската Northvolt и китайската CATL. Мюнхенската компания създава лична технология за производството им, само че няма желание сама да построява фабрики.

Малко след появяването на iX, BMW ще стартира да продава и i4, мощен електрически седан. Той обаче споделя редица съставни елементи с бензиновите си събратя, което провокира рецензии.

До 2025 година тактиката на BMW ще е да продава модели с електрическо задвижване като алтернатива на всичките си модели - т.е. всички те ще бъдат приспособени от моделите с мотори с вътрешно горене. Анализаторите са скептични и считат, че този метод не може да обезпечи конкурентоспособност против моделите, които са построени от нулата да бъдат електрически автомобили.

През 2025 година BMW възнамерява да стартира произвеждане върху платформа, основана особено за електрическата епоха. Това е годината, в която доста анализатори считат, че електрическите автомобили ще станат по-евтини от бензиновите модели и продажбите ще тръгнат внезапно нагоре.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР