Преди около две седмици ветеринар към ОДБХ-Монтана събрал кръвни проби

...
Преди около две седмици ветеринар към ОДБХ-Монтана събрал кръвни проби
Коментари Харесай

С въоръжена охрана: БАБХ евтаназира бременна кобила в монтанско село

Преди към две седмици ветеринар към ОДБХ-Монтана събрал кръвни проби по конете за проучване. Оказало се, че кобилата Преслава е дала позитивна проба за инфекциозното заболяване, излъчено през мухите, които живеят към конете. 

Евтаназирането трябвало да стане още на 10 ноември, само че поради недоволството на локалните било отсрочено за още един резултат. Местните споделят, че в случай че има находка на такова заболяване, от Българската организация за сигурност на храните би трябвало да я разгласят на уеб страницата си. Въпреки че евтаназията била планирана, там нямало такава информация. 

Хората в селото, подкрепени и от огромна акция във Фейсбук, се зарекоха, че ще блокират пътя до парцела на Румен Радков с каруци, коли и каквото още може и няма да позволен умъртвяване на животното. 

По информация на вторите резултати са излезли в понеделник и тази заран Агенцията по сигурност на храните с въоръжена защита е извела кончето и го е умъртвила. 

Заболяването е нелечимо и няма ваксина против него. При евтаназия на животно и то, когато се касае за изключително рискови заразни заболявания, физиологичното положение бременност не е индикация, че може да бъде отсрочена евтаназията, обяснява д-р Людмил Антов, заместник-председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. 

Собственикът на кобилата Румен Радков заведе дело против заповедта на БАБХ. Пред " " той описа преди дни, че животното е очевидно крепко и няма никакви признаци на заболяване.

  

През 2018 година сходен проблем с бременната крава Пенка също закупи известност, само че славата ѝ излезе и от рамките на страната ни. Без да желае животното се озовало на сръбска територия, където прекарва две седмици.

Когато притежателят ѝ Иван Харалампиев се опита да го върне назад, управляващите желаеха да бъде умъртвено, защото е било на територията на страна отвън Европейски Съюз и може да придвижва заболявания. Случаят обаче трогна хиляди във Фейсбук, както и международните медии, и се поде огромна акция за помилването ѝ. Случаят стигна до Екологичен потенциал, а в акцията за това да остане жива се включи и Пол Макартни. След редица проби ветеринарните управляващи у нас въпреки всичко потвърдиха, че Пенка е здрава. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР