Преди около 24 500 години 4-годишно дете, увито в саван,

...
Преди около 24 500 години 4-годишно дете, увито в саван,
Коментари Харесай

Как едно дете-хибрид пренаписа човешката история

Преди към 24 500 години 4-годишно дете, увито в саван, оцветен в охра, било заровено в яма в долината Лапедо в централна Португалия. За разлика от днешните деца, този хлапак имал неповторима комбинация от черти на актуален човек и неандерталец – с което опровергава всичко, което си мислехме, че знаем за историята на нашия тип.

Известно като детето от Лапедо, цялостният му скелет е открит през 1998 година Дотогава антрополозите одобряваха, че актуалните хора са еволюирали в Източна Африка, преди да се разпространят в Евразия и да изместят по-архаичните хоминиди там, в това число неандерталците.

Това изказване предполагаше, че ние и нашите антични родственици сме били изцяло обособени типове, които не са могли да се кръстосват, и че нашата агресия е довела до изгубването на по-примитивните ни братовчеди. Детето от Лапедо опровергава обаче този сюжет, което кара откривателите да предложат, че актуалните хора в действителност са се чифтосвали с неандерталци и че генетичният код на този липсващ тип се е запазил в хибридната линия.

Смята се, че детето е било от мъжки пол и е имало брадичката и вътрешното ухо на анатомично актуален човек, както и набитата рамка и крайниците на неандерталеца. Първоначално това изобретение провокира шокова вълна в антропологичния свят и възбужда яростни диспути за това какво значи всичко това за човешката история.

В истинското проучване на скелета създателите означават, че детето е живяло няколко хиляди години след хипотетичното изгубване на неандерталците, което загатва, че тези родови черти би трябвало към този момент да са били надълбоко вкоренени в човешкия геном и че затова момчето е „ потомък на обстойно смесени групи “. С други думи, кръстосването сред хората и неандерталците не се е случило единствено един път или два пъти, а е протекло на равнище популация, което е довело до забележителна хибридизация.

Това на собствен ред значи, че неандерталците не просто са измрели, когато са се появили актуалните хора, а неведнъж са се свързвали с новите си съседи до степен, в която отчасти са се слели с тях.

По време на откритието тази концепция се възприема като много радикална и ненапълно шокираща, което кара някои учени да я отхвърлят. В един разбор да вземем за пример се стига до заключението, че детето от Лапедо въпреки всичко не е хибрид, а е просто необичайно завършен актуален човек.

Въпреки това теорията за смесването беше дефинитивно потвърдена през 2010 година, когато откривателите секвенираха генома на неандерталеца. По този метод те разкриват, че всички модерни неафрикански популации съдържат сред 1 и 4% неандерталска ДНК, като по този метод удостоверяват, че нашите антични предшественици в действителност са се кръстосвали с тези изчезнали хоминиди.

За благополучие нашите фенотипове са се оправили ненапълно през хилядолетията и към този момент не притежаваме неандерталска физика. Въпреки това, сходно на детето от Лапедо, всички ние, които произлизаме отвън Африка, сме модерни хибриди сред човек и неандерталец.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР