Преди няколко дни със свое решение Министерският съвет одобри създаването

...
Преди няколко дни със свое решение Министерският съвет одобри създаването
Коментари Харесай

Още една болница?

Преди няколко дни със свое решение Министерският съвет утвърди основаването на ново лечебно заведение – Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Св. Иван Рилски " в град Габрово. За първи път държавното управление се възползва от новите си пълномощия да позволява откриването на нови лечебни заведения след следващите промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), в действие от април тази година.

Какъв разбор аргументира това решение на Министерския съвет и какви калкулации е показало Министерството на здравеопазването по този начин и не стана ясно. Формалното съблюдаване на условията на член 37а, алинея 1 на ЗЛЗ няма да даде отговор на въпроса дали е належащо основаването на следващото лечебно заведение в България. Той следва да бъде решен само на основата на оценка на действителната нужда от даване на здравни услуги с несъмнено качество, които Националната здравноосигурителна каса (в която всички внасяме здравноосигурителни вноски) може да заплати.

По данни на Национален статистически институт към края на 2018 година в България има 346 лечебни заведения за болнична помощ с над 53 хиляди кревати. По последните данни на Евростатза 2017 година, измежду страните от Европейски Съюз България разполага с максимален брой кревати за интензивно лекуване по отношение на популацията. В резултат на огромния брой лечебни заведения и кревати, хоспитализациите в страната ни са едни от най-многобройните (графика 1).

Графика 1. Брой хоспитализации на 1000 души от популацията за интервала 2008 – 2018 година

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР