Преди няколко дни Лудогорец подписа с нов десен бек. Разградчани

...
Преди няколко дни Лудогорец подписа с нов десен бек. Разградчани
Коментари Харесай

Пипа - като Игуаин, но не съвсем

Преди няколко дни Лудогорец подписа с нов десен бек. Разградчани показаха 25-годишния испанец Гонзало Авива Гордон, който носи прякора Пипа. Именно прозвището му ще бъде изписано на гърба на фланелката с №2 на зелените напролет. За правата му разградчани заплатиха 600 хиляди евро на гръцкия гранд Олимпиакос. Испанецът ще би трябвало да размени в стартовия състав продадения на Баия бразилец Сисиньо, който дълги години бе титуляр в дясната страна на отбраната.

Кой обаче е Пипа? Роден е на 26 януари 1998 година в каталунското градче Еспарегера. Именно в едноименния локален клуб Гонзало стартира да тренира, а по-късно е притеглен в академията на Еспаньол. За малко отива в друга школа в Барселона - Дам, само че отново се връща при папагалчетата. Интересното е, че треньорите го употребяват като флангови нападател поради бързината и повратливостта му. Наред с това Гонзало умее добре да подава пред и в наказателното поле. Това е едно от най-ценните му качества.

Стига до дублиращия отбор на Еспаньол, а качествата му са видяни и от националните селекционери. Той играе поредно в отборите на Испания до 19, 20 и 21 година, като взе участие и на европейски финали с най-големите. Пипа е взиман в състава от Луис Де Ла Фуенте и минава за любим на треньора, който сега е отпред на представителния отбор на Иберийската страна. В състава до 21 години Гонсало е неразлъчен с Брахим Диас, който сега е част от италианския гранд Милан, а преди този момент носи фланелките на Реал Мадрид и Манчестър Сити. Е, кариерата на нашия воин се развива по друг метод, макар че преди време е бил именуван " стопанин на десния фланг ".

През сезон 2016/17 Пипа прави възторг във втория тим на Еспаньол. Затова и през идната акция е промотиран в първия отбор. Клубът го възнаграждава и с 3-годишен професионален контракт. Летните и есенните дни обаче се изнизват, а Гонсало по този начин и не дочаква дебют. Едва на 16 декември 2018-а попада в групата за семейството на Бетис в Ла Лига, изгубено с 1:3, само че по този начин и не се появява в игра. Затова напролет на 2019-а е пратен чартърен в Химнастик Тарагона. Във второто равнище изиграва 18 мача, в които не се разписва. С играта си демонстрира, че заслужава нов късмет в Еспаньол. Папагалчетата си го връщат, само че вместо обещаващо крило, почитателите виждат състезател с №2 на гърба, който работи като десен бек. През есента взе участие в 7 дуела в Ла Лига, 2 за купата и 4 в Лига Европа. Тогава Еспаньол е в група с Лудогорец, само че тъкмо против орлите Пипа не е на терена. Изявите му обаче са задоволителни на клуба от Чемпиъншип Хъдърсфилд да извади 500 хиляди паунда за правата му. Англичаните разкриват, че от много време са следили изявите му - в това число за националните тимове, като са били наясно даже с характера му, преди да се решат да завършват договорката. " Пипа ще ни пасне чудесно. Направихме много изследвания за него - не бе единствено това, че играе в Ла Лига и Лига Европа. Поинтересувахме се от много неща, тъй като желаеме да остане дълго време при нас. Той е деятелен, има добра техника, и по-важното - може пълноценно да взе участие в построяването на офанзивите. Получаваме състезател, който може да работи като бек или крило. Ако се приспособява към британския футбол, ще бъде доста добър ", афишират от клуба. В Чемпиъншип на Пипа му потръгва и той е закрепостен титуляр. През лятото на 2021-ва Спортинг Лисабон пробва да го притегли, само че Хъдърсфилд отхвърля предлагането.

Акциите на играча последователно се повишават, откакто към този момент е играл и на европейско състезание до 21 години. Той повдига завесата и към персоналния си живот. " Защо Пипа? Това е още от школата на Еспаньол. Тогава играех като крило, а на мода беше Гонзало Игуаин (б.а. - тогава аржентинецът е в Реал Мадрид, а неговият прякор е Пипита - дребната лула; Пипа е лула). Така започнаха да ми споделят съотборниците, а по-късно и треньорът. В последна сметка си станах Пипа, макар че всичко потегли от времето, когато още бях " попова лъжичка ". Как бих се описал? Аз съм нападателен краен бранител, който обича да се причислява към офанзивата, когато има късмет. Справям се доста добре в Чемпиъншип. В отбрана се пробвам да бъда мощен, в предни позиции нямам проблеми. Малък проблем за мен е, че съм малко по-импулсивен.

Аз започнах с махленски футбол. Сега децата от дребни имат мобилни телефони и играта като че ли не им е забавна. Аз нямах уред, до момента в който не станах на 16. Част съм от може би последното потомство, което се събираше да рита топката от врата на врата - отиваш, звъниш на звънеца и търсиш приятеля си. Сега не е по този начин. Играехме, до момента в който не изнемогнем. Сега няма такова нещо ", споделя Гонзало. И разкрива за пристрастеността си към татуировките: " Имам много огромни, цялата ми дясна ръка е покрита с тях. Има всевъзможни - от будистки, до камбанарията в родния ми град.

През лятото на 2022 година Олимпиакос купува испанеца за 1 милион евро. Първоначално е гласен за запаса, само че си пробива място в състава. Всичко за него се развива добре до 6 ноември предходната година. Тогава отборът му води на безконечния противник Панатинайкос с 1:0 надълбоко в добавеното време. А Пипа прави дузпа и детелините изравняват. Ултрасите на Олимпиакос побесняват и на 1 януари 2023-та играчът е подложен в трансферната листа. Тогава на сцената излиза Лудогорец.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР