Преди няколко дни един от редовните читатели на КОСМОС БГ

...
Преди няколко дни един от редовните читатели на КОСМОС БГ
Коментари Харесай

Аз изгледах Вызов – филмът, заснет в космоса

Преди няколко дни един от постоянните читатели на КОСМОС БГ ми изпрати копие от съветския филм “Вызов ” – така наречен първи филм, сниман в космоса. Реших да го изгледам и да опиша в това ревю мнението си за него – въпреки всичко това евентуално е най-забележителното достижение за пилотираната съветска космонавтика след 90-те и е емблематично за епохата “Рогозин ”, т.е. до момента в който Дмитрий Рогозин управляваше Роскосмос.

За тези от вас, които не са осведомени, подсещам историята на “Вызов ”. В началото на 2021 година Русия се готвеше да отпразнува 60-годишнината от изстрелването на Юрий Гагарин и на дневен ред бе подложен въпросът какво достижение може да се направи в период, което да показва, че руснаците към момента са велика мощ в космонавтиката. Но това се оказа сложна задача – създаването на новите съветски ракети и пилотирани галактически кораби продължаваше (и към момента продължава) да се бави. Даже злощастната лунна задача “Луна-25 ” киснеше още в хангара без аспект да бъде приключена неотдавна. Появи се обаче непредвидена опция да бъдат натирени носовете на американците – година по-рано Том Круз бе оповестил своето желание да лети в космоса и да снима екшън. Реално това (снимането на филм в космоса) бе единственото софтуерно постижимо нещо, което руснаците можеха да създадат в период и да изпреварят Щатите. След като Круз отсрочи плана си за по-далечно бъдеще, “победата ” на Русия в спонтанната “космическа конкуренция ” бе на практика обезпечена.

Речено-сторено. Руската национална телевизия “Първи канал ” и Роскосмос си стиснаха ръцете и бъдещият филм “Вызов ” бе съдбоносен да бъде продуциран от Дмитрий Рогозин (тогавашният началник на Роскосмос) и Константин Ернст (изпълнителният шеф на “Първи Канал ”). Сюжетът също бе бистър – космонавт претърпява контузия на МКС и за тази цел до станцията би трябвало да бъде изпратена лекарка. Е, оставаше да бъде селекциониран подобаващият екип за осъществяването – за пилотирания транспортен съд “Союз МС-19 ”, който бе плануван да лети в края на 2021 година, за пълководец бе назначен професионалният космонавт Антон Шкаплеров. Към него се причислиха режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд, която изигра ролята на лекарката.

Мисията на “Союз МС-19 ” бе изпълнена на фона на голямото неодобрение от космонавти и учени от съветската галактическа стратегия, които се ядосваха, че снимането на филм в космоса разстройва графика им и нарушава провеждането на научните опити. Легендарният космонавт Сергей Крикальов, който е шеф на пилотираната космонавтика към Роскосмос, бе уволнен и след това беше върнат на поста си единствено след митинги на служащите. Но тогава Дмитрий Рогозин бе авторитетно лице, радваше се на цялата защита на Владимир Путин и постановяваше политиката си без да се церемони. Мисията “Союз МС-19 ” бе изпълнена, Шипенко и Пересилд снимаха кино лентата и той доживя своята премиера през април 2023 година – точно на 62-годишнината от Гагарин.

Заради войната в Украйна “Вызов ” имаше мощно лимитирана премиера и публика. Филмът бе излъчен главно в кината в Русия, а единствената “западна ” страна, където феновете се радваха на неговото битие, бе Сърбия – най-верният спътник на Русия на Балканите и татковина на един от актьорите – Милош Бикович.

Както и да е, аз открих метод да се сдобия с “първия филм, сниман в космоса ”. С дебелото конкретизиране, че не е първият филм, сниман в космоса, макар гръмкия девиз на корицата. “Вызов ” не е сниман напълно в космоса, защото в него има доста фрагменти и от Земята. Първият филм, сниман напълно в космоса, е късометражният американски “Апогей на страха ”. Освен него, през 1984 година руският дългометражен филм “Завръщане от орбита ” е бил сниман отчасти на станцията “Салют 7 ”. Е, що се касае до дългометражни филми, в този момент, като включим и “Вызов ”, има най-малко една област от космонавтиката, в която Русия изпреварва Съединени американски щати.

И какво ми е усещането?

Първо, филмът е гледаем. Не е брутална досада, не заспах на него, има от малко малко порядъчен сюжет (дори и да го знаех предварително), съумя да задържи вниманието ми. Космическите пейзажи от и отвън борда на МКС са извънредно красиви. Тук още веднъж върша дебело конкретизиране – интервенцията на космонавта е била снимана на Земята. В космоса са били снимани само фрагментите по какъв начин Юлия Пересилд се разхожда из МКС и по какъв начин косата ѝ се вее в безтегловност. Дотук за “първия галактически филм ”, а в случай че съветският поданик, платил $50 милиона за полета на “Союз МС-19 ” от джоба си, имаше свободата да показва мнението си, сигурно щеше да попита “оти ручахме жабетата ”. Не единствено това е най-скъпата кинопродукция в Русия, платена с държавния бюджет, само че с цел да могат да гледат “Вызов ”, съветските фенове би трябвало още един път да платят от джоба си за билет в киното.

Второ, филмът е напълно агитационен, както може и да се чака от продуцент Дмитрий Рогозин. В началото на прожекцията ще научите, че случаят с галактическите парчета, ранил злощастния космонавт, се е случил на “космическата станция ”. Името “Международна галактическа станция ” се загатва някъде към средата. Въобще – положени са всички старания, с цел да се изкара тази станция съветска и американците да отсъстват. Казва ни се само, че там някъде си има американски сегмент и единствената роля на американците е да преработват урината в питейна вода.

Американците не са стъпвали на Луната съгласно сюжета на “Вызов ” – наземният личен състав изнася тирада пред лекарката, че космонавтите не са се отдалечавали от Земята на по-голямо разстояние от 400 километра. Това значи, че лунните експедиции, полетът на “Джемини 11 ” до разстояние 1 372 километра, ремонтите на телескопа “Хъбъл ” от совалките и изстрелването на задачата “Инспирейшън 4 ” с кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън ” до 585-километрова орбита в никакъв случай не са се случвали.

Забележително, има някои неща, които филмът “Вызов ” показва извънредно тъкмо и измежду тях е именитата съветска корупция. Дъщерята на лекарката пребива своя съученичка, която се оказва щерка на областен прокурор. Прокурорът стартира гонене по правосъден ред, което е спряно само след позвъняване от Владимир Путин (има трагична сцена, при която телефонът на прокурора звъни и той се обръща обратно, гледайки към портрета на диктатора). Все отново репутацията на лекарката, която следва да извърши първата в историята галактическа интервенция, би трябвало да се избави.

Клим Шипенко не е неприятен режисьор – неговият максимален триумф е филмът “Салют 7 ”, в който се споделя за спасяването на станцията със същото име от екипажа на “Союз Т-13 ” (спасяването в действителния живот, както и филмът, са считани в Русия за аналози на “Аполо 13 ”). Бих споделил, че като изключим пропагандата и изопачаването на историческите обстоятелства, “Вызов ” напълно не е филм, лишен от качества – по-скоро е несъвършен, в сравнение с неприятен. Но гледайки купища филми, започвайки със “Салют 7 ”, продължим с “Аполо 13 ”, “Армагедон ”, “Междузвездни войни ” и прочие и прочие… и съпоставим тези с “Вызов ”, стои въпросът – кому бе нужно да се изстрелва галактически транспортен съд в орбита, с цел да се снима филм? Космическите подиуми елементарно могат да се създадат и на Земята.

Но този въпрос не може да получи добър отговор, в случай че пренебрегнем пропагандата.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР