Преди няколко дни бяха изсечени десетки липи в центъра на

...
Преди няколко дни бяха изсечени десетки липи в центъра на
Коментари Харесай

Защо бяха изсечени десетки липи в центъра на Добрич?

Преди няколко дни бяха изсечени десетки липи в центъра на Добрич . Касае се за големи дървета , с които хората бяха привикнали през годините. Изсичането бе осъществено с решение на локалната власт, което провокира вълна от отвращение измежду част от жителите. Нещо повече. Те споделят, че централната част на града към този момент наподобява по радикално друг метод и даже не могат да я познаят. 

Лесничеят Стоян Стоянов разяснява пред „ NOVA “, че са били отстранени 5 6 изцяло здрави дървета . Това е било направено без авансово проучване със специфични уреди като импулсен томограф. Липата е доста резистентен дървесен тип, а изсечените дървета са на 50 години

Те пречистват въздуха и също така понижават температурата през лятото , тъй като пазят сянка. Те даже не са паднали при стихия и нямат проблем с градската среда. Затова Стоянов е безапелационен, че не вижда причина локалната власт да реши да ги отстрани. 

В Добрич към този момент е основан предприемчив комитет в отбрана на изсечените дървета . От него настояват, че в тази ситуация има нарушаване на закона, тъй като няма причина това да бъде направено. При изсичането на повече от 20 дървета даже е нужна оценка за въздействието върху околната среда. 

Ландашафтният проектант на Добрич обаче твърди нещо напълно друго. Той показва, че имало огромен проблем с липите . Още през 2020 година една от тях е паднала, макар че е била изцяло здрава. По-късно е било открито, че при ремонт през 2012 година са били пресечени огромна част от корените на дърветата . Именно той е изготвил отчет по въпроса до кмета на града. 

Огромно напрежение в Дупница: Поискаха оставката на кмета поради отсечени дървета

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР