Преди минути, във втория ден на Великден, стартира Литията с

...
Преди минути, във втория ден на Великден, стартира Литията с
Коментари Харесай

Изнесоха Чудотворната икона в Бачковo! Стотици ще се помолят за здраве

Преди минути, във втория ден на Великден, започва Литията с Бачковската чудотворна икона на св. Богородица до “Клувията ” - мястото, където е била скрита и открита. За ритуала се употребява копието, а не оригиналът на чудотворната икона на Бачковския манастир.

Богомолци се събраха през днешния ден, с цел да се включат в носенето и да се помолят за здраве. Вярва се, че на втория ден на Великден, силата на чудотворната икона е най-голяма, а епохи обликът й е знак на чудото. Богомолците ще изминат 6-километровото стръмно разстояние от манастира до местността „ Клувията ” пешком, носейки на ръце лика на Божията майка.

Светлата седмица завършва с Томина неделя. Когато мълвата за изгубването на тялото на Христос се популяризирала, единствено деятел Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си самичък Исус му се явил. Оттогава е останал изразът " Тома погрешни ". С Томина неделя приключва празничният цикъл за Възкресение и стартира броенето на неделите след Великден. 40 дни след огромния празник християните се поздравяват с " Христос Воскресе! ".

Всяка година в Бачковския манастир, още в ранни зори се другар вярващи от страната и чужбина, с цел да се включат в литийното шествие с чудотворната икона с образа на Света Богородица. То води началото си отпреди 400 години. 

Игуменът на Бачковския и Рилския манастир - свещеник Сионий, изясни, че оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специфични грижи. По тази причина той не излиза от храма, заяви.

“Към бога можем да попросим за здраве, само че дано молитвата ни бъде по-обединена за мир по света. Всички тези чудеса, които са станали във времето са действеното въздействие на Светата икона над тези, които се покланят пред нея, и които вземат участие в това молитвено шествие. Разбира се, ние обединени към нея и тази година ще извървим пътя си и ще се надяваме на Божията берекет, уточни игуменът.

Той сподели, че през днешния ден на ритуала са пристигнали вярващи чак от Грузия и Румъния и с помощта Бог, ще се насочат към “Клувията ”.

Традиционно всяка година от 5:30ч. стартира и плетенето на венеца, който се поставя до иконата на носилката, която се отнася до местността. Той се се плете от двама души към този момент дълги години наред- Леля Люба и Василен Вълев.

88-годишната жена, която е пристигнала през днешния ден, чак от София, описа пред медията ни, че целият ѝ живот е минал по манастирите, а задачата ѝ не инцидентна. Тя не помни към този момент годините, когато е почнала да посещава манастира.

“Сънувала съм на сън да дойда тук в този манастир и да послужвам на Света Богородица. И аз попитах и тя с висок звук сподели по този начин “венецът ще плетеш ”, сподели вуйна Люба.



От рано сутринта имаше хора в Бачковския манастир, които се поклониха пред самата икона, целунаха я и оставиха блага. Повече от хората споделиха, че ще се молят най-много за здраве. Имаше гости, които обявиха, че, когато са се докоснали до силата ѝ, е станало знамение.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР